Belföld

Ellenszavazást indít a kabinet?

A Fidesz szerint a kormány áll a mögött a három népszavazási kezdeményezés mögött, amelyet a Fidesz kérdéseivel azonos témában, de ellentétes tartalommal nyújtottak be hétfőn. Lendvai Ildikó mindezt tagadta.

„E mögött a zavarkeltő akció mögött a kormány áll, Gyurcsány Ferenc” – mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, aki szerint a három kérdés egyértelműen a kormány álláspontját tükrözi. Jogi nonszenszről van szó, hiszen a Fidesz három, már korábban jóváhagyott kérdése a kórházprivatizációról, a gyógyszerforgalmazásról és a termőföldről, július 9-én 16 óráig, az aláírásgyűjtés határidejének lejártáig védettséget élvezett, és a Fidesz 16.00.-kor nyújtotta be ismét a kérdéseket.

Az OVB eddigi gyakorlata szerint a benyújtás sorrendje számít, így nem is kellene foglalkozniuk a három másik kérdéssel – mondta. Példaként hozta, hogy az idén áprilisban az OVB-hez ugyanabban a tárgykörben, a tb-kassza állami kézben maradásával kapcsolatban két népszavazási kérdést is benyújtottak, a testület pedig a sorrendben elsőként hozzá érkezett kérdést tűzte napirendjére, és a hitelesítés után a másik hasonló tárgyú kérdést nem is vitatta meg, mert már védett volt a téma.

A Fidesz kérdései: Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban?”; „Egyetért-e Ön azzal, hogy gyógyszereket csak gyógyszertárban lehessen árusítani?”; „Egyetért-e Ön azzal, hogy 2002. június 15-i állapot szerint hatályos termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény szerinti – családi gazdálkodót első helyen illesse meg elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?”.

Az OVB honlapja szerint szintén a testület következő, jövő szerdai ülésének napirendjén szereplő, a korábbiakkal ellentétes tartalmú kérdések: „Egyetért-e Ön azzal, hogy egyes vény nélkül is kapható gyógyszereket a gyógyszertárakon kívül is lehessen forgalmazni?”; „Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi önkormányzatok egészségügyi feladataik ellátásának módjáról szabadon dönthessenek?”; „Egyetért-e Ön azzal, hogy a földterület megművelőjét illesse meg első helyen elővásárlási jog termőföld vásárlása esetén?”

A kérdések jellegéből látszik, hogy a kormány politikájával szimpatizáló ember nyújtotta be, azt azonban nem tudja, ki vagy kik nyújtották be a kezdeményezéseket – reagált Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője. A szocialista politikus szerint ezek a kérdések az ország szempontjából fontos reformok támogatására kérdeznek rá, az MSZP politikai céljaival egybeesnek, így ha az OVB hitelesíti a kezdeményezéseket, elképzelhetőnek tartja, sőt ő maga javasolná is, hogy támogassák az aláírásgyűjtési kampányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik