Belföld

Elkótyavetyélték a Balettpalotát

Hatmilliárd forintot veszített Budapest VI. kerülete az Operaházra néző "Balettpalota" 1997-es eladásán, amit akkor 220 millióért adtak el – írja Heti Válasz. A hetilap szerint a panamagyanús ingatlanügyletben érintett Terézváros jelenlegi parlamenti képviselője, a Centrum Parkoló Kft. mai vezetője, valamint a kerület volt polgármestere.

A Globes nevű üzleti világportál közel egy hónapja írta meg, hogy az izraeli Elbit Medical Imaging fejlesztőcég eladta az Andrássy 25. Ingatlanhasznosító Kft.-ben lévő 50 százalékos tulajdonrészét, amely a gyakorlatban a volt Balettintézet továbbszármaztatását jelenti. Ezzel egyidőben a Red Sea Hotels is megvált a magyar kft. másik felétől. A tulajdonoscsere körülményeit és a vevő kilétét azóta is titkolják az eladók.

Az üzletben a leglényegesebb tényező azonban alighanem a közel 30 millió eurós, azaz 7,5 milliárd forintos vételár volt, amely azt jelenti, hogy Terézváros önkormányzata 1997-ben 220 millió forintért eltékozolta a kerület egyik ékességét. A későbbi mellékkörülményeket (infláció, ármódosítás, kilakoltatási költségek) figyelembe véve a vagyonvesztés mértéke a harmincnégyszeres és a hatszoros szint között mozog.

A szocialista-szabad demokrata irányítású VI. kerület még 1996-ban megállapodást kötött néhány kiemelt ingatlan hasznosítására, befektetők felkutatására a magántulajdonú Trivest Kft.-vel. A közvetítőcég 554 millió forintos értékbecslést adott a Balettintézetről, majd 554 helyett 220 millió forintért biztosított vételi jogot. A Trivest ezután továbbpasszolta az Andrássy 25. Kft.-t az Elbit-Red Sea párosnak.

Az ügylettel azonban valószínűleg nem csak ők jártak jól, hanem pályázat nélkül kiválasztott közvetítőcég, a Trivest. A Heti Válasz szerint felelősként lehet megnevezni a projektet lebonyolító Kékesi Tibort, aki a vagyongazdálkodási bizottság egykori elnöke, Terézváros jelenlegi országgyűlési képviselője, Borsány György akkori polgármestert, Fürst Györgyöt, aki Terézváros gazdasági alpolgármestere is volt, újabban pedig a fővárosi Centrum Parkoló Kft. ügyvezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik