Belföld

Gyurcsány kitüntetné Horn Gyulát

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levélben azt javasolta Sólyom László köztársasági elnöknek, hogy tüntesse ki Horn Gyulát 75. születésnapja alkalmából, külügyminiszterként és miniszterelnökként az ország érdekében végzett tevékenységéért.

A távirati iroda kormányközeli körökből úgy értesült: a kormányfő azt javasolja, hogy Horn Gyula a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjének polgári tagozatát kapja meg.

Öt évvel ezelőtt, 2002-ben már született egy hasonló javaslat: Medgyessy Péter akkori miniszterelnök fordult levélben Mádl Ferenc akkori köztársasági elnökhöz annak érdekében, hogy Horn Gyula 70. születésnapja alkalmából magas állami kitüntetést kapjon. Mádl Ferenc levélben visszautasította a kérést, és a volt szocialista kormányfő kitüntetése ellen több civilszervezet is tiltakozott.

Horn Gyula akkor kijelentette: ilyen helyzetben nem is venné át a kitüntetést. Hozzátette: elvárta volna, hogy ha nyilvánosságra hozzák a köztársasági elnök egyet nem értését, legalább ne a születésnapján tegyék.

Tevékenysége megítélésével kapcsolatban az exkormányfő 2002-ben úgy fogalmazott: azt kell mérlegelni, melyik kormány mit tett az országért, a nemzetért, a népért, egy politikus értékét pedig az adja meg, mit tesz a választók érdekében.

Mádl Ferenc 2002 augusztusában egy lapinterjúban úgy fogalmazott, elismeri, amit Horn Gyula miniszterelnökként Magyarországért tett, ugyanakkor a kitüntetés megkérdőjelezné az 1956-os forradalomra és annak a rendszerváltozás utáni alkotmányos értékrendet meghatározó jelentőségére vonatkozó, a társadalom nagy része és maga által is vallott hitet. Az akkori államfő szerint Horn Gyula kitüntetése megosztaná a társadalmat.

„Az előterjesztés vizsgálata során figyelembe kellett venni az egyes fontos tisztségeket betöltő személyek ellenőrzéséről és a Történeti Hivatalról szóló törvény alapján létrehozott II. számú Bizottság 1997 augusztusában Horn Gyulára vonatkozóan hozott határozatát is, amelynek értelmében olyan személynek a legmagasabb rangú elismeréssel való kitüntetése, akinek korábbi tevékenysége a rendszerváltozás politikai és morális alapjaival, így a köztársaság demokratikus alkotmányának értékrendjével ellentétes, ellentmondana az 56-os forradalom és szabadságharc történelmi örökségének” – jelentette ki 2002-ben Mádl Ferenc.

Horn Gyula 1989–90-ben volt Magyarország külügyminisztere, 1994–98-ban pedig miniszterelnök. A német egység létrejöttéhez történt hozzájárulását számos külföldi kitüntetéssel ismerték el. A szocialista politikus, jelenleg parlamenti képviselő július 5-én lesz 75 éves.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik