Belföld

Gyurcsány Markó Bélával tárgyalt

A román belpolitikai helyzet aktualitásai mellett uniós ügyekről és a magyar-magyar kapcsolatok tervezett eseményeiről folytatott megbeszélést Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Markó Bélával kedden Budapesten.

A román kormány miniszterelnök-helyettese, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke és Gyurcsány Ferenc kölcsönösen tájékoztatta egymást a magyar és román belpolitikai fejleményekről és áttekintették a következő őszi magyar-román kormányülés előkészületeit – írta közleményében Daróczi Dávid, hozzátéve, hogy a felek szót ejtettek a felkészülésről a kisebbségi vegyes bizottság július 3-ai ülésére.

A két politikus megvitatta a romániai magyarság anyaországi támogatását és értékelték a támogatáspolitikai rendszer – elsősorban a Szülőföld Alap – működését. A találkozón tárgyaltak arról is, hogyan vehetnek részt a határon túli magyar közösségek a határ menti területek fejlesztéseiben.

A magyar miniszterelnök tájékoztatást adott Markó Bélának az aktuális európai politikai fejleményekről, valamint az európai alkotmányos szerződés körüli viták alakulásáról – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik