Belföld

Zsanett-ügy: negatív lett a DNS-eredmény

Nem találtak biológiai anyagmaradványt a rendőröktől Zsanett ruháján, illetve Zsanett-től a rendőrök ruháján – közölte az ügyészség szóvivője. A DNS-eredmény azonban nem perdöntő bizonyíték, az ügyészség két héten belül dönt, hogy vádat emel a endőrök ellen.

Kedd délután kapták meg a DNS-vizsgálat eredményét az öt rendőr ügyvédei, mely megegyezik a korábban kiszivárogtatott eredménnyel. Magyar György, az egyik rendőr ügyvédje közölte: a szakértői véleményre jellemző, hogy “nem tartalmaz terhelő bizonyítékot a gyanúsítottak bűnösségére, nem támasztja alá a feljelentésben foglaltakat”. További részleteket azonban nem árult el.

Somfainé Vajda Ágnes egy másik rendőr ügyvédje elmondta, hogy a lány ruháján nem találtak egyik rendőrtől származó DNS-t sem, az ő fehérneműjén pedig csak a saját DNS-e volt. “A blúzán találtak két személytől származó DNS-t, de egyik sem az öt gyanúsított valamelyikétől származik, a rendőrök lefoglalt nadrágjain pedig nem találtak a lánytól nyomokat” – ismertette az eredményt az ügyvéd.

Somfainé Vajda Ágnes arról is beszámolt, hogy az orvosszakértői vizsgálat alapján a látlelet, amely az állítólagos nemi erőszak másnapján készült a lányról, olyan sérüléseket tartalmaz, amelyek az orvosszakértők szerint “nem keletkezhettek a sértett által megjelölt időben és körülmények között”.

Az MTI megkeresésére Tuza Péter, a sértett jogi képviselője arra hivatkozva, hogy ő még személyesen nem látta a szakértői vizsgálatok eredményét, nem kívánt nyilatkozni. Mint mondta, tanulmányozni kívánja a dokumentumokat, és leghamarabb szerdán szeretne állást foglalni.


Nem bizonyíték


Azt azonban hozzá kell tenni, hogy az eredmény nem tekinthető perdöntő bizonyítéknak. Mégha nem is találtak biológiai anyagmaradvány, attól még történhetett erőszak. Az ügyészek az összes többi bizonyítékkal együtt értékelik a DNS-eredményt, majd egy-két héten belül eldönthetik: vádat emelnek a rendőrök ellen vagy megszüntetik az ellenük folyó eljárást – mondta a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Morvai Attila hangsúlyozta a szakértők minden, az ügyészség által feltett kérdésre egyértelmű választ adtak, így a Budapesti Nyomozó Ügyészség részéről nincs szükség arra, hogy a szakértők kiegészítő kérdésekre válaszoljanak.

Büntetőeljárás indul

Múlt héten több napilap is megírta, hogy a DNS-vizsgálat eredménye negatív, azaz Zsanett blúzán nem találtak nyomokat a rendőröktől, és a rendőrök egyenruháján sem volt a lánytól származó biológiai anyagmaradvány.

Tuza Péter, Zsanett ügyvédje korábban úgy nyilatkozott, amennyiben a kiszivárgott DNS-eredmény megegyezik a valódival, akkor az ügyészségnek hivatalból büntetőeljárást kellene indítania, mert kétség fér a szakértői vélemény hitelességéhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik