Belföld

Új posztokat akar az SZDSZ

Az SZDSZ tudomásul veszi a kabinetben történt átalakításokat, de nem fogadja el, hogy a kormányzati informatika irányítása a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterhez kerüljön – közölte Kóka János. A pártelnök ismertette a liberális frakció és ügyvivői testület hétpontos határozatát, melyről nem tudni, hogy az SZDSZ feltétele vagy csak javaslata.

Váratlanul ért bennünket a pénteken bejelentett kormányátalakítás, ezért csak most hétfőn tudunk érdemben reagálni – közölte Kóka János, az SZDSZ Ügyvivői Testülete és parlamenti frakciója rendkívüli, összevont ülése után.

Az SZDSZ hét pontból álló határozatot fogadott el, melyek értelmében tudomásul veszik a személyi döntéseket, mivel ezt az MSZP belső viszonyai átrendeződésének tekintik, ugyanakkor hatékonyabb működést várnak a struktúraátalakítástól. A liberálisok emellett azt várják, hogy a kormányzati kabinet munkájában Horn Gábor, a koordinációért felelős liberális államtitkár is részt vehessen.


Új kormánybiztost


A liberálisok szerint a kormányzati informatika irányítása nem kerülhet Szilvásy Györgyhöz, az inkább maradjon a Miniszterelnöki Hivatalnak közvetlenül alárendelt kormánybiztosnál. Kóka szerint ugyanis ambivalens lenne az, ha az informatika, mint az információ átadása épp a titokminiszterhez kerülne.


Az SZDSZ kívánságlistáján szerepel, hogy maradjon meg a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (FIT), a fejlesztéspolitikát változatlanul a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség lássa el.


A kisebbik koalíciós párt Garmhegyi Ábel személyében egy külgazdaságért felelős kormánybiztost nevezne ki, akinek feladata Magyarország nemzetközi gazdasági és energetikai kapcsolataival összefüggő tevékenységének koordinálása, valamint az országba irányuló befektetések elősegítése lenne. A kormánybiztos költségeit a gazdasági minisztérium állná. Hetedik pontként egyébként azt is meghatározták, hogy az egész kormányátalakítás nem járhat költségnövekedéssel, illetve nem növelheti a kormányzati bürokráciát.

Feltétel vagy javaslat?


Arra az újságírói kérdésre, hogy az elhangzott pontok javaslatok vagy feltételek-e, Kóka János nem válaszolt határozottan. Mint mondja, reméli, hogy Gyurcsány elfogadja a hét pontot. A FigyelőNet információi szerint a rendkívüli ülésen nem hangzott el az, hogy feltételnek tekintik a hét pontos kívánságlistát. Mint egyik forrásunk fogalmazott, ha mégsem fogadja el ezt Gyurcsány Ferenc akkor az új helyzetet fog teremteni, és azt is meg kell vitatni.


Gyurcsány Ferenc nyitott nagyvonalúsággal fogadta az SZDSZ elképzeléseit – tolmácsolta a Pozsonyban, a V4-miniszterelnöki találkozón lévő kormányfő szavait Daróczi Dávid kormányszóvivő. Hazaérkezése után leülnek és megvitatják a javaslatokat – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik