Belföld

Deutsch a kormányfő személyéről tájékoztatta Tasnádit

Magyarország miniszterelnöke már 2005-ben is Gyurcsány Ferenc volt – válaszolta Deutsch-Für Tamás Tasnádi Péternek, Pécs MSZP-s polgármesterének keddi levelére, amelyben a Fidesz elnökét és az államfőt kívánta meghallgatni a Tubesre tervezett NATO-radar ügyében.

„Nyilvánvalóan Ön is tudja, első alkalommal 2005 őszén merült fel annak lehetősége, hogy a NATO-lokátort a Nagy Tubes-hegyre telepítsék. Ebben az időben Gyurcsány Ferenc, az Ön párttársa volt a Magyar Köztársaság miniszterelnöke” – fogalmaz a Fidesz kabinetfőnöke.


Szocialista döntés volt

Gyurcsány Ferenc akkor közölte, hogy egyeztetéseket kezd a NATO, az illetékes hatóságok és a környezetvédők szervezetei mellett az érintett önkormányzatokkal is. „Amennyiben ez a Gyurcsány Ferenc által megígért egyeztetés elmaradt, kérem, érdeklődjön pártelnökénél, hogy miért nem tartotta be az ígéretét” – áll a levélben.

A NATO-lokátor Tubesre telepítésével kapcsolatos információkért Deutsch Juhász Ferencet és Horn Gyulát ajánlja még Tasnádi figyelmébe. „Ön meglehetősen nehéz helyzetben van, ami érthető is, hiszen szocialista politikusok hozták meg azokat a döntéseket, melyek nyomán lokátor épül Pécs városának közelében” – írja a fideszes politikus. Végül felhívja a polgármester figyelmét, hogy ha támogatta volna építési tilalom elrendelését a területen, megakadályozhatta volna a lokátor Pécs mellé telepítését.


Sólyomnak nem feladata


Sólyom László már köztársasági elnökké választását megelőzően, aktív környezetvédőként is kifejtette: fontos, hogy megfelelő hatástanulmányok készüljenek, s hogy azokat, valamint az összes mérési eredményt a helyi lakosság, különösen a beruházást ellenző civil szerveződések megismerhessék – áll a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében. Az államfő azt is szorgalmazta, hogy ezek ismeretében a helyieknek módjuk legyen kifejteni a véleményüket, és annak érvényesítésére minden törvényes lehetőséggel élhessenek.


Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a köztársasági elnök feladat- és hatásköre nem terjed ki arra, hogy egy kormányhatározat alapján indult beruházás kérdésében tájékoztatást adjon bármely civil vagy állami szervnek, így Pécs város képviselőtestületének sem, mint ahogy semmilyen olyan hatásköre sincs, amely a radar elhelyezésével vagy megépítésével kapcsolatban bármilyen beleszólást biztosítana számára – fogalmaz a hivatal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik