Belföld

Bencze: a rendőrség nincs morális válságban

Az elbizonytalanodás kitapintható, de nincs morális válságban a magyar rendőrség – mondta Bencze József vezérőrnagy, új országos rendőrfőkapitány szerdán, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének budapesti nagygyűlésén.

A főkapitány a rendezvényen viselte a nagygyűlés „Tisztán szolgálok” feliratú pólóját, és kijelentette: a résztvevők megjelenésükkel reprezentálják szolidaritásukat a tisztességesen dolgozó kollégáikkal, „ami soha nem volt olyan fontos, mint most”. Hozzátette: hiszi és tudja, hogy az állomány túlnyomó többsége tisztességgel végzi munkáját.


Megújuláson a hangsúly


Bencze rámutatott: a szervezet előtt álló legfontosabb feladat a megújulás, a belső morálon való változtatás és a hatékony munkavégzés. Vissza kell szerezni a rendőrök önbecsülését és a köztiszteletet – mondta. Megemlítette, hogy hamarosan elkészül a rendőrségi etikai kódexe, amelynek alapelvei már megvannak, s reményei szerint az igazságügyi és rendészeti miniszter fogja kiadni a dokumentumot.


Egy közelmúltban készített reprezentatív felmérés – amit 500 rendőr megkérdezésével végzett egy cég – adataira hivatkozva azt mondta: a rendőri állomány 91 százaléka rendkívüli módon elítéli az elmúlt időszakban napvilágot látott rendőri jogsértéseket, ugyanakkor az állomány 90 százaléka, a nagyon erős sajtóvisszhang és megbélyegzés ellenére, büszke arra, hogy rendőr.


Hozzátette: a felmérés harmadik kiemelendő adata, hogy az állampolgárok 41 százaléka kevésbé együttműködő a rendőrökkel intézkedéseik során. “Ez tűrhetetlen” – jelentette ki, hozzátéve: ennek a számnak el kell jutnia azokhoz, akik “játszanak egy ekkora szervezettel, akár a sajtó hasábjain, akár egyéb megnyilvánulásaikban”, hogy meglássák, hová is vezet ez.


Nincs megélhetési bűnözés


Bárdos Judit, a BRDSZ főtitkára hozzászólásában azt mondta: a tömeges nyugdíjba vonulások miatt hiányzik az a réteg a rendőrségen, akiktől az iskolából kikerült fiatalok tanulhatnának, akik példát mutathatnának. Mint mondta, nem lehet megélhetési bűnözésről beszélni a rendőrségnél. A rendőrök a társadalom más rétegeivel összehasonlítva semmivel sem rosszabbak, csak az ő cselekedeteiket másként ítélik meg.


“Kérjük a döntéshozókat, hozzanak létre olyan karrierrendszert a rendőrségnél, amely nemcsak vonzóvá teszi a pályát a fiatalok előtt, de biztosítja a tisztes megélhetést is” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik