Belföld

Erkölcsi vita után beiktatták a főkapitányt

Beiktatták hivatalába hétfő délelőtt Bencze József új országos rendőrfőkapitányt. Kinevezését erkölcsi polémia kísérte, mivel lapértesülés szerint előző munkahelyén többször is pénzjutalmat adott barátnőjének. A Fidesz ezért ellenezte az új főrendőr kinevezését, míg maga az érintett és korábbi főnöke, Veres János pénzügyminiszter szerint etikailag nem kifogásolható a történet.

Új szlogent javasolt az új miniszter


Bencze József kinevezési ünnepségén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úgy fogalmazott: azt várja az új országos rendőrfőkapitánytól, hogy határozott, egyérzelmű, „erkölcsi szakmai normákat érvényesítve őrizze meg és erősítse meg a rendőrség 35 ezres állományának túlnyomó többsége által is vallott és gyakorolt hivatástudatot, tisztességes elkötelezettséget, teremtsen normát az elv- és jogszerűségnek”.

Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter azt a feladatot szabta az új rendőrfőkapitánynak, hogy a rendőrséget határozottan, keményen, de egyúttal emberségesen vezesse, és ez valamennyi parancsnok számára legyen követendő magatartás. „Azt várom el Önöktől, hogy az eddig használt rendőrszlogen helyett szívükben a szabadság és a rend szlogenje jelenjen meg” – tette hozzá.

Bencze József új országos rendőrfőkapitány az ünnepélyes állománygyűlésen kijelentette: elsődleges feladatának tartja, hogy parancsnoktársaival megnyugtassa a mindennapokban tisztességesen dolgozó állományt, és szükség esetén meg is védjék őket.

—-törés—-

Veres János tudott arról, hogy Bencze József országos rendőrfőkapitány-jelölt még előző munkahelyén pénzjutalomban részesítette barátnőjét, és a jutalmazás a pénzügyminiszter szerint szabályszerű volt.

„Bencze tábornok úr a hivatali kötelezettségének megfelelően látta el feladatát, és ennek megfelelő tájékoztatási kötelezettségének mindig eleget tett. (…) Tudtam erről, amikor tudnom kellett, és akkor viszont amikor nem kellett tudnom, akkor nem tudtam erről” – mondta a pénzügyminiszter hétfőn a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. Semmi másról nincs szó, mint rosszindulatú megjegyzésekről Bencze József kinevezésével kapcsolatban – mondta Veres János.

A pénzügyminiszter utalt arra, hogy a jutalmazás a VPOP-nál egy olyan teljesítményértékelési rendszer alapján történik, mint amilyet most vezetnek be az államigazgatásban. A jutalmakat egy belső objektív értékelési rendszer alapján osztották ki, és a vámhatóság belső intranetes rendszerén közzé is tették.

A pénzügyminiszter közölte azt is, hogy a tábornok a tájékoztatási kötelezettségén túl beszámolt neki arról is, hogy közeli munkatársával került személyes viszonyba, aki azóta nem dolgozik a szervezetnél, és azt is, hogy új élettársi kapcsolatot létesített.

Pont a viszony és a jutalmazás miatt a Fidesz és a KDNP ellenezte Bencze kinevezését, és még reggel arra kérte a kormányfőt Lázár János, az Országgyűlés rendészeti bizottságának fideszes elnöke, hogy ne nevezze ki az új rendőrfőkapitányt.
Lázár szerint a Bencze József a személye kapcsán kialakult botrány miatt tehertételt jelent a rendőrség számára, így nem lesz képes helyreállítani a rendőrségbe vetett közbizalmat.

A fideszes politikus jelezte: pártja csak akkor szavazza meg a rendőrség és a határőrség integrációjáról szóló kétharmados törvényt, amennyiben a kormányoldal elfogadja a javaslathoz benyújtott 30 módosító indítványukat.

—-Barátnőjét jutalmazta a VPOP-nél—-

Gy. Kitty, aki századosként annak a rendészeti főigazgatóságnak volt a főrevizora, amelyet Bencze József irányított országos rendőrfőkapitányi kinevezéséig, néhány hónap alatt háromszor is kapott jutalmat – adta hírül a hétvégén az Index.
Bencze az esetben nem lát kivetnivalót: állítja, évi 3-4 alkalommal mindenki jutalmat kap a testületnél, és különben is, amikor komolyra fordult a korábbi századossal kapcsolatuk, akkor a nő munkahelyet váltott. Sőt, Bencze állítása szerint, amikor kedvese a jutalmakat kapta, még nem voltak élettársak. Arra a felvetésre, hogy közös gyermekük körülbelül fél éves, az új főkapitány úgy reagált: “amint komolyra fordult a kapcsolatunk, megmondtam a kedvesemnek, hogy egy percet sem dolgozhat tovább a VPOP-nál”.

Az Index VPOP-s forrásokból úgy értesült, hogy Sipos Jenő VPOP-szóvivőnek azért kellett elhagynia szolgálati lakását, hogy Bencze beköltözhessen új barátnőjével az ingatlanba. Bencze megerősítette, hogy Sipos korábbi lakásába költözött, de azt mindketten cáfolták, hogy a szóvivőnek emiatt kellett onnan kiköltöznie.

Bencze József tervei között egyébként szerepel egy rendőrségi etikai kódex megalkotása is, szándékai szerint a hasonló helyzetek kezelésével is foglalkozna a dokumentum. Szerinte akkor járnak el a rendőrök helyesen, ha haladéktalanul jelentik előljárójuknak a kapcsolatot, de az nem fordulhat elő hosszútávon, hogy alá-fölé rendeltségi viszonyban legyenek egymással a házastársak, élettársak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik