Belföld

Mikola: alkotmányos aggályokat vetnek fel a várólisták

A Fidesz szakpolitikusa szerint az egyre hosszabb kórházi várólisták alkotmányos aggályokat vetnek fel. Mikola úgy véli, a kormány így akar helyet csinálni a magánbiztosítóknak.

Az Orbán-kormány egészségügyi minisztere hangsúlyozta: meg kell szüntetni azt a korrupcióval fenyegető és alkotmányosan is aggályos helyzetet, hogy a járulékot fizető vagy nyugdíjas magyar betegek a kormányzati megszorítások és a teljesítmény-volumenkorlát miatt várólistára kerülnek, miközben az üresen álló ágyakat a „fizetőképes kereslet rendelkezésére bocsátják”.

Elfogadhatatlan, hogy döntően önkormányzati tulajdonban lévő intézmények az üresen álló ágyakon pénzért lássanak el akár külföldi, akár magyar betegeket – tette hozzá.

A fideszes politikus szerint valódinak tűnik az a következtetés, hogy ez az egész azért történik, mert a kormány így akar helyet csinálni a magánbiztosítóknak, így akarja kiépíteni a fizetőképes keresletre épülő magánszektort. Úgy vélte: az Egészségügyi Minisztérium által szorgalmazott vegyes biztosítási rendszer lenne a legrosszabb megoldás az ország számára, még a tisztán profitérdekelt modellnél is rosszabb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik