Belföld

A Fidesz programot vár az új főrendőrtől

A Fidesz az új országos rendőrfőkapitány-jelölt szakmai programja nélkül nem tud véleményt mondani Bencze József alkalmasságáról – közölte Lázár János, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság fideszes elnöke.

A politikus elmondta: nagy érdeklődéssel várják, hogy a leendő rendőrkapitány milyen szakmai program alapján akarja helyreállítani a rendőrségbe vetett közbizalmat. A Fidesz emellett azt is tudni szeretné, hogy Bencze Józsefnek mi az álláspontja a rendőrség pártpolitikai irányításáról, illetve hogyan akarja majd kezelni, ha a pártok, a kormány vagy a rendészeti miniszter „politikai megrendeléseket” fogalmaz meg vele szemben – tette hozzá.


„Amíg a szakmai programját nem ismerjük, különösképpen a pártpolitikai irányításról és a politikai megrendelésről vallott nézeteit, addig nem tudunk az alkalmasságát illetően érdemben nyilatkozni” – mondta Lázár János.


A fideszes képviselő megjegyezte: kaotikusnak tűnnek a főkapitány kiválasztásának körülményei, tekintettel arra, hogy a kormányszóvivő a múlt héten még arról beszélt, hogy az új rendészeti miniszter nevezi majd ki a főrendőröket.


MSZP: jó választás Bencze


“Nagyon jó jelöltnek tartjuk Bencze Józsefet, egy kiváló választásnak, aki belülről is látta a rendőrséget, kívülről is látta a rendőrséget” – fogalmazott Vadai Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője. A szocialista képviselő szerint Bencze József a feketegazdaság elleni küzdelemben a Vám- és Pénzügyőrségnél az elmúlt időszakban kiváló munkát végzett.


Arra a kérdésre, elsősorban mit várnak az új kapitánytól, Vadai Ágnes elmondta: végezze azt a munkát, amit a törvény előír számára. A kinevezés körülményeit firtató kérdésre közölte: minden érintettel történt egyeztetés, és semmi meglepő nincs abban, hogy megnevezték az országos rendőrfőkapitány-jelöltet.


KDNP: álljon ellen Gyurcsánynak


A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) azt várja Bencze Józseftől, hogy országos rendőrfőkapitányként álljon ellen a kormányfő politikai utasításainak – mondta a párt szóvivője. Reméljük, lesz ereje és bátorsága ellenállni Gyurcsány Ferenc politikai szándékoktól vezérelt politikai utasításainak – mondta Halász Zsuzsa.


Az, hogy nem sikerült a rendőrségi hierarchiát végigjárt tábornokok közül választani országos főkapitányt, hanem külső emberrel kellett megoldani a vezetés kérdését, jól mutatja a rendőrség mostani állapotát – tette hozzá.


MDF: kell a BM


Az MDF továbbra is hiányolja a kormányzati szerkezetből a Belügyminisztériumot, mert enélkül a rendőrség problémái nehezen megoldhatók – mondta a párt frakcióvezetője.


Személycserével a rendőrség problémáit addig nagyon nehéz megoldani, amíg a rendészeti szerveknek nincs hatékony kormányzati képviselete, azaz amíg nincs Belügyminisztérium – kommentálta Herényi Károly Gyurcsány Ferenc bejelentését.


Az SZDSZ Bencze mellett


Az SZDSZ támogatja az országos rendőrfőkapitány-jelöltet – közölte a liberális párt frakcióvezetője. Eörsi Mátyás azt mondta: bíznak abban, hogy a kormányfő minden szükséges körülményt mérlegelt az új országos rendőrfőkapitány-jelölt kiválasztásakor.


A szabad demokrata politikus közölte: azt várják az új országos rendőrfőkapitánytól és az új igazságügyi és rendészeti minisztertől, hogy tegyenek le egy átfogó intézkedési tervet a kormány asztalára arról, miként kívánják intézményes módszerekkel helyreállítani a közbizalmat a rendőrség iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik