Belföld

Újraépülnek a Trianon előtti határkapcsolatok

Határszakaszonként ötven-hatvan ponton is helyreállhatnak a trianoni döntéssel mesterségesen megszakított közlekedési kapcsolatok Magyarország határ menti megyéi és a környező térségek között – írja a Hírszerző.hu.

Európai uniós forrásokból épülhetnek újjá azok a közlekedési kapcsolatok, amelyeket még a trianoni döntés után számoltak fel Magyarország és a szomszédos államok között.

A program keretében határszakaszonként ötven-hatvan helyen nyílhatnak meg az egykor már létezett közlekedési utak. Alapvetően a mai határok két oldalán fekvő településeket összekötő közutak hiányzó szakaszainak újjáépítéséről van szó, de lehetőség lesz néhány vasútvonal megnyitására is, ezenkívül szerepel a tervekben kerékpárutak építése, valamint kompjáratok indítása is határfolyó szakaszokon.

Kiemelt jelentősége lehet a Rijeka– Constanta vasútvonal újraindításának – ebből jelenleg idehaza egy hat kilométeres szakasz hiányzik, ha ez elkészül, jelentősen nőnek a dél-alföldi régió logisztikai lehetőségei. Ukrajna és Szerbia esetében a határ menti együttműködési programok kínálnak fejlesztési forrást: előbbi 50 millió, utóbbi 68,6 millió eurós büdzsével rendelkezik ilyen célokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik