Belföld

Az EU szabályozza a katonai beszerzéseket

Magyarország csatlakozott ahhoz az EU-szabályozáshoz, amely a katonai beszerzések európai piacán az uniós tagok cégei számára az eddiginél nagyobb versenyzési lehetőséget teremt.

Az erről szóló bejelentés hétfőn hangzott el Brüsszelben, az Európai Védelmi Ügynökség miniszteri szintű tanácskozásán, amelyen Magyarországot Szekeres Imre védelmi miniszter képviselte. A magatartási kódexet az EU-tagállamok védelmi miniszterei 2005 novemberében fogadták el, s tavaly nyáron lépett életbe, de csak 22 tagállammal. Magyarország és Spanyolország akkor bizonyos aggályok miatt kimaradt belőle, Dánia pedig eleve felmentést kapott a részvétel alól, mert nem vesz részt az EU védelmi együttműködésében.

Bár az Európai Unióban az egyenlő versenyfeltételek megadása alapszabály, védelmi kérdésekben a tagállamok élhettek (s általában éltek is) azzal a lehetőséggel, hogy a versenykiírásoknál nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva korlátozzák a konkurenciát. Ennek köszönhető, hogy egyes adatok szerint az új katonai felszerelésekre fordított összegek több mint feléről Európában korábban a szabadpiaci szabályok megkerülésével döntöttek. Az új szabályozástól szakértők azt várják, hogy segíti a verseny fokozódását, emiatt csökken majd a katonai beszerzések költsége s ezzel a költségvetésekre nehezedő nyomás. Ezen kívül felgyorsulhat az évi 30 milliárd eurós forgalmú, de jelenleg a nemzeti korlátozások miatt elég széttöredezett európai hadiipar átszerveződése, a nagyobb, versenyképesebb cégek kialakulása.

A helyzetre jellemző, hogy a világ tíz legnagyobb hadiipari vállalata közül hét amerikai. Ezek közül a négy legnagyobb, a Lockheed, a Boeing, a Northrop Grumman és a Raytheon 2004-es forgalma 105,4 milliárd dollár volt, míg a négy legnagyobb európaié ennek kevesebb mint fele. Igaz, az EU-országok összességében is az amerikai katonai költségvetésnek kevesebb mint a felét költik védelmi célokra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik