Belföld

Fidesz: több milliárdos adósság?

Több milliárd forintos adóssága van a Fidesznek - hangzott el a Kossuth Rádió szombati Déli Krónikájának hírmagyarázatában.

A közszolgálati rádió annak a hírnek a hátterét elemezte, hogy pénteken Budapesten megnyitották a Szövetségesek Házát. A Fidesz egykori Szentkirályi utcai székházába a KDNP kivételével a Fidesz valamennyi szövetségese beköltözött. “Nem mellékes az sem, hogy a Fidesznek is jól jön a havi ötmillió forintos bevétel” – fogalmazott a kommentár összeállítója, aki szerint a közismerten nehéz anyagi helyzetben lévő párt 2006 tavaszán éppen takarékossági okokból költözött ki a székházból, remélve, hogy a 2011-ig szóló bérleti jog lejártáig sikerül kiadni azt.

“Jelentkező híján az épület azonban egész nyáron üresen állt. A havi ötmillió forintos bérleti díjat azonban ekkor is fizetni kellett. Így született meg év végén az ötlet, hogy a szövetségesek költözzenek egy helyre, és önkormányzatok vagy magáncégek helyett a Fidesznek fizessenek az irodahasználatért. Hogy pontosan mennyit, azt sem a Fidesz, sem a székház új lakói nem árulták el” – fogalmazott a szerző. Emlékeztetett arra, hogy a párt fenntartja még Lendvay utcai székházát is. “Ezt szintén régóta ki akarták adni, ám miután bérlő nem akadt, két éve a választási programot előkészítő munkacsoport, később a tagozatok, most pedig úgy tudjuk, a párt alapítványa települ oda” – hangzott el. A kommentár kiemelte, hogy a Fidesz múlt héten közzétett éves pénzügyi beszámolója szerint a tavalyi évet 27 millió forintos plusszal zárta a párt.

“Bevételei több mint fele azonban egy másfél milliárdos hitelfelvételből származott. A tavaszi parlamenti választás után olyannyira kiürült a pártkassza, hogy az önkormányzati kampányhoz már nem is adott pénzt a pártközpont. Azt minden szervezetnek magának kellett előteremtenie. Egy forrásunk szerint volt időszak, amikor a székház fűtésével is spórolniuk kellett. Korábban pedig hagyományos protokoll események is elmaradtak pénzhiány miatt.

A párt összes adósságáról hivatalosan ugyan senki nem nyilatkozik, de forrásaink a háttérben 2,5-3 milliárdos tartozásról beszélnek” – hangsúlyozta a kommentár. A Szövetségesek Házát, vagyis a hatemeletes Szentkirályi utcai volt Fidesz-központot úgy alakították át, hogy egy-egy emeleten külön irodákat kaptak a Fidesz szövetségesei.

A Szentkirályi utcai székházból – amelyet 2004 óta hosszú távra bérelnek – tavaly nyáron költözött ki a Fidesz, és július 1-től a VIII. kerületi Polgárok Házába tette át központi hivatalát. A 2006-os országgyűlési választások után Orbán Viktor úgy nyilatkozott: három központ – a Képviselői Irodaház, a Szentkirályi utcai és a Lendvay utcai székház – együtt sok a Fidesznek. A kiköltözést azzal indokolták, hogy a Szentkirályi utcai ingatlan kampányközpontként működött, ezért a kampány vége után már nincs rá szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik