Belföld

Rendben zajlott az érettségi első napja

Zökkenőmentesen folyt a 2007-es érettségi vizsgák első napja; pénteken rendkívüli eseményről nem érkezett bejelentés - tájékoztatta az Oktatási és Kulturális Minisztérium sajtóreferense az MTI-t.

A mai napon az ország 15 középiskolájában és 11 emelt szintű vizsgahelyszínén a nemzetiségi nyelv és irodalom, valamint a nemzetiségi nyelv vizsgatárgyak írásbeli vizsgáival megkezdődtek a tavaszi érettségi vizsgák. A középszinten vizsgázók száma: 208, az emelt szinten vizsgázók száma 384 – olvasható a közleményben.

A vizsgák rendben lezajlottak, rendkívüli eseményről nem érkezett bejelentés – tette hozzá a sajtóreferens.

Az emelt és középszintű írásbeliken összesen 582 diák ad számot középiskolai tanulmányai alatt szerzett tudásáról. Ez a hatodik olyan vizsgaidőszak, amely a kétszintű érettségi vizsga szabályai szerint zajlik.

A felkészülés során a tárca közlése szerint a minisztérium számos olyan intézkedést tett, amely a vizsgák minél zavartalanabb és zökkenőmentesebb lebonyolítását szolgálta.

A tételek a tavalyi évhez hasonlóan a körzetközponti jegyzőktől kerülnek ki az iskolákba. A jegyzőknél az iskolaigazgatók múlt héten már megtekintették a lepecsételt borítékok felbontása nélkül, hogy elegendő számú tétel van-e és a megfelelő tárgyakból.

A korábbi tapasztalatok figyelembe vételével finomították a vizsgaszabályzatot. Néhány vizsgatárgy esetében pontosították a vizsgaleírásokat, megkönnyítve ezzel a tanárok és a vizsgázók tájékozódását.

A tárca az érettségi vizsgák lebonyolításának munkajogi vonatkozásait is újraszabályozta. A középiskolákban az érettségi vizsgák napjait az abban közreműködő pedagógusok esetében tanítás nélküli munkanapnak kell tekinteni. Ez a munkáltató és a munkavállaló számára egyaránt megkönnyíti, hogy a pedagógusok vizsgáztatóként részt vehessenek az emelt szintű vizsgák lebonyolításában is – közölte az OKM.

A vizsgák a hagyományoknak megfelelően, a ballagásokat követően hétfőn reggel nyolc órakor a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak. Magyarból középszinten 92 826 diák, matematikából 11 nyelven összesen 92 864 tanuló vizsgázik majd. Emelt szinten magyarból 4302-en, matematikából 4163-an tesznek érettségit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik