Belföld

Botrányba fulladt a Fővárosi Közgyűlés ülése

Kudarcba fulladt a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésnapja, mert először a Fidesz és a KDNP vonult ki, majd az SZDSZ és az MSZP esett egymásnak, leblokkolva minden döntéshozatalt. A szocialisták végül elérték amit akartak, az általuk javasolt napirendet tárgyalta csak a csonka Fővárosi Közgyűlés.

Fél négykor ért véget a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki, botrányba fulladt ülése. A Fidesz-KDNP közgyűlési kivonulása után ugyanis alig két órával MSZP-SZDSZ koalíciós belháború alakult ki, így bizonytalanná vált a közgyűlés munkájának folytathatósága. A koalíciós vita feloldásaként Demszky Gábor ebédszünetet rendelt el, a nyilatkozatháború és koalíció felbontásával való fenyegetés után viszont a szocialisták elérték céljukat: 16 napirendi pontot tárgyalt délután a közgyűlés a Fidesz és a KDNP nélkül. A nap eseményei időrendben összefoglalva.


A Fidesz nem kér ebből többet

Főpolgármester úr „ön méltatlan a főváros vezetésére, gyalázat, amit művel” – jelentette ki Tarlós István, a Fidesz-frakció vezetője, a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén a napirendről folytatott vitában. Pokorni Zoltán ugyanis azt javasolta, hogy a testület vegye le a napirendjéről az észak-budai integrált kórházak létrehozásáról szóló javaslatot, mert szerinte az nem azonos azzal, mint amit a bizottság már tárgyalt, a kérdés pedig alaposabb előkésítést igényel. Végül ezt a Közgyűlés többsége nagy meglepetésre Lakos Imre (SZDSZ) képviselő átszavazásával elfogadta. Ezt követően az ügyben Devánszkyné Molnár Katalin (MSZP) javaslatára addig szavaztak a kórházösszevonásról, míg az újra fel nem került a napirendre.

Erre reagálva a Fidesz-KDNP a demokrácia arculcsapásának tartva a kormánypártok eljárását, kivonultak a teremből, nem vettek részt a többi napirendi javaslat tárgyalásában. Tarlós István, a Fidesz, illetve Bagdy Gábor, a KDNP frakcióvezetője a szünetben külön-külön tartott tájékoztatójukon bejelentették, hogy a kormánypártiak antidemokratikus eljárása miatt csütörtökön nem vesznek részt a továbbiakban a közgyűlés munkájában.


Koalíciós leszavazósdi következett

Tarlósék kivonulása után, de az egészségügyi előterjesztések megtárgyalása előtt, a szocialisták frakciószünetet tartottak. Steiner Pál frakcióvezető ezt követően bejelentette, hogy a még hátralévő 34 témából 15-öt hajlandók csak megtárgyalni, olyanokat, amelyek egy önkormányzat működéséhez elengedhetetlenek. A megtárgyalásra javasolt témák között nem szerepelt a János-, a Margit- és a Budai Gyermekkórház összevonásáról szóló előterjesztés sem.

Steiner Pál bejelentését követően az ülést vezető Ikvai-Szabó Imre szabad demokrata főpolgármester-helyettes többször is kísérletet tett az érvényes napirend megállapítására. Mivel azonban eltért a 24 MSZP és a 10 SZDSZ képviselő álláspontja, ezért a szavazások rendre érvénytelenek lettek, egyszer sem lett meg a határozatképességhez szükséges 34 kormánypárti szavazat. Demszky Gábor ezért ebédszünetet rendelt el.

Az MSZP szerint nem működik a koalíció


Ha a főpolgármester és az SZDSZ-frakció úgy gondolja, hogy jó a jelenlegi koalíciós együttműködés, akkor “azt javaslom, hogy itt az a pillanat, amikor le kell ülni, nagyon komolyan végiggondolni az együttműködés elveit”, és ezt követően azt betartva folytatni a munkát – jelentette ki Steiner Pál az ebédszünetben. A szocialista frakcióvezető elmondta, miközben egészségügy-politikusaik és a frakciójuk mindent elkövet a kormány egészségügyi elképzeléseinek végrehajtása érdekében “sorozatos inszinuációkat” élnek meg a koalíciós partner részéről. Steiner hangsúlyozta, a szocialisták a jelenlegi fővárosi koalíció fenntartásában érdekeltek. Hozzátette: miután csütörtökön megismerték az SZDSZ javaslatait “úgy döntöttünk, hogy állj, ne tovább”. A szocialisták számára csütörtökön eljött ez a pillanat, ezért javasolták, hogy a napirendi pontok jó részének tárgyalását halasszák el. Idő kell ugyanis a szükséges koalíciós egyeztetésekhez – fűzte hozzá.


A frakcióvezető hangsúlyozta, hogy nem presztízsharcot folytatnak. Mint mondta: más napirendi témákat azért nem kívánnak most megtárgyalni “mert ebben a formájában a koalíciós együttműködés nem folytatható”. Ezt Demszky Gábornak és az SZDSZ-nek meg kell értenie, azért is, mivel szűk többsége van a kormánykoalíciónak a közgyűlésben.


Az egészségügy okozta a gondot


A konfiktus forrása egyébként az volt, hogy John Emese, az SZDSZ fővárosi frakcióvezető és Szolnoki Andrea, az egészségügyi bizottság elnöke előzőleg kijelentette: július 1-ről szeptember 1-re halasztanák az észak-budai integrált kórház létrehozását. Ez a János Kórház, a Margit Kórház és a Budai Gyermekkórház szervezeti összevonását jelenti. Hozzátették: a liberális párt ugyan támogatja az MSZP javaslatát a kórházak összevonásáról, szükségesnek tartja azonban, hogy erről hatástanulmány készüljön. A szabad demokraták szerint egy koordinátort és egy profi céget kell megbízni a tanulmány elkészítésével. A szocialisták ugyanakkor állítólag azt is sérelmezik, hogy az SZDSZ erősen kifogásolja Havas Szófia egészségügyi tanácsnok ténykedését, ezért nem is akarják megszavazni azt, hogy ő legyen az önkormányzat képviselője a Közép-magyarországi Regionális Egészségügyi Tanácsban.


Érdemi döntést hoztak


Délután kettő órakor folytatódott a közgyűlési ülés, melyen végül a szocialisták elérték amit akartak: az általuk javasolt 15 napirendi pontot tárgyalták kiegészítve a Kelenföldi pályaudvar térségének ötletpályázatával, melyet Demszky Gábort kért. A három budai kórház összevonása végül nem került napirendre.

A közgyűlés döntött többek között a Schöpf-Merei kórház megszüntetéséről, az intézmény dolgozóinak végkielégítéséhez szükséges 536 millió forintot a főváros fogja megelőlegezni, egyúttal az államnál pályáznak a pénz egy részére.

Arról is döntés született, hogy az egészségügyi intézmények struktúraátalakításához a főváros ötmilliárd forintot igényel az országosan 7,5 milliárd forintos állami támogatási keretből, pályázati úton. E témakör keretében több fővárosi kórház között ágyakat csoportosítottak át. Egyetértettek azzal is, hogy a főváros Péterfy Sándor utcai kórházát összevonják az állami baleseti sebészeti intézettel.

Az MDF csak figyelt

Az MDF nem vonult ki a Fideszesekkel, mintegy külső szemlélőként tekintenek az eseményekre. Hock Zoltán, az MDF frakcióvezetője ugyanakkor bírálta a városvezetést a demokráciában szokatlan eljárása miatt. Úgy vélte igen furcsa lenne az a demokrácia, ha például a bíróságokon vagy a parlamentben egy már eldöntött kérdés után a többség addig szavaztatna újra és újra, míg neki nem tetsző döntés születik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik