Belföld

Egymilliárdba kerülnek az iskolabezárások a fővárosnak

A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön dönt a szakiskolák összevonása nyomán felszabadult épületek hasznosításáról és az intézményeknek juttatandó plusztámogatásokról is. A költözködésre 200, végkielégítésekre 770 milliót szán a főváros. Összesen 619 álláshely szűnik meg, ám ebből sok jelenleg is betöltetlen.


A gazdálkodó iskoláké a jövő?

John Emese lapunknak elmondta, véleménye szerint meg kell erősíteni az oktatás és a gazdaság szereplői közötti kapcsolatot. „Át kell gondolni, hogyan lehetne a felsőoktatáshoz hasonlóan bevezetni a PPP-rendszer valamilyen formáját. Nagyobb teret kellene biztosítani az intézmények számára az önálló, hatékony gazdálkodáshoz. A cégek ma is támogathatnak egy-egy intézményt a szakképzési vagy innovációs alapjukból, de ahhoz, hogy cserébe annyi és olyan munkaerőt kapjanak, amennyire és amilyenre szükségük van, ennél szorosabb együttműködésre van szükség. A gazdaság szereplői a finanszírozás mellett a toborzástól a munkába állásig jelen lehetnének” – hangsúlyozta az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője.

A FigyelőNet birtokába jutott tervezet szerint az összesen 19 középiskola 17 másik intézménybe olvasztásának részleteiről döntenek csütörtökön a Fővárosi Közgyűlésben. (A korábban szintén a listán szereplő borászati középiskola végül „megmenekült”, mivel a fenntartás költségeit a Corvinus egyetem magára vállalta).

54 aktív pedagógus válik munkanélkülivé

A legfrissebb javaslat szerint a korábban kalkulált ezer elbocsátandó pedagógusnál jóval kevesebb lesz, akinek új iskola vagy más pálya után kell néznie az összevonás és a kötelező óraszám emelése következtében. Az összeolvadó iskolákban összesen 619 álláshely szűnik majd meg, ebből 315 pedagógusi, 305 pedig technikai – gazdasági, pénzügyi, takarítónő, portás stb. – hely lenne. „A 315 pedagógusi helyből azonban adataink szerint jelenleg csupán 189 van betöltve, ennek is jó részét, 135 posztot nyugdíjasok töltenek be. Ez azt jelenti, hogy összesen 54 aktív pedagógust érint a leépítés, ám több, az összevonás által nem érintett iskola jelezte már, hogy szükségük lehet rájuk” – mondta John Emese, a Fővárosi Önkormányzat oktatási bizottságának SZDSZ-es alelnöke a FigyelőNetnek. A politikus azt azonban elismerte, ebben a számban nincsen benne a kötelező óraszámok megemelése miatt elbocsátandó, várhatóan szintén több száz pedagógus. Várhatóan az ő intézményeik esetén is kalkulálni lehet a jelenlegi arányokkal. John Emese azt is elmondta, hogy a helyek elvonása az intézményektől támogatás elvonásával is jár.

A legtöbb álláshelyet – számszerint 35,5-et – egyébként a Szily Kálmán Kéttannyelvű Műszaki Középiskolától vonnának el, de 27,5-lel kevesebb poszt marad a Klauzál Gábor Műszeripari Szakközépiskolában is. Ezzel szemben a Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközépiskola és Gimnáziumnak 4, a Batthyány-Strattmann László Szakképző Iskolának és az Arany János Épületgépészeti Szakközépiskolának és Szakiskolának egyaránt 5 munkatársától kell megválnia papíron július elsejével.

Az oktatásban maradna az eladott épületek ára

A 19 költöző középiskolából szeptembertől csupán hat rendezkedik be már új helyén, a többieket egyelőre csak jogilag vonják össze. A főváros csütörtökön szavazásra kerülő beadványa azonban foglalkozik a kiürült épületekkel is. John Emese hangsúlyozta, a Közgyűlés döntésének értelmében az értékesítésre kerülő ingatlanokból származó bevételeket az oktatási ágazaton belül kell majd felhasználni, ám ennek kezelése már nem az oktatási, hanem a vagyongazdálkodási terület és a Közgyűlés feladata lesz.



Egymilliárdba kerülnek az iskolabezárások a fővárosnak 1

A Lengyel Gyulások hiába tiltakoztak (Fotó: MTI)



A tervezet a mielőbbi értékesítést javasolja többek között a Bőrfeldolgozóipari Szakközépiskola IV. kerületi, a Földes Ferenc Kereskedelmi és a Kalmár László Számítástechnikai Szakközépiskola II. kerületi, a Petőfi Sándor Közgazdasági Szakközépiskola XV. Kerületi, valamint a Szabóky Adolf Műszaki Szakközépiskola IX. kerületi épületére. Ugyanez a sors vár a Szentágothai János Egészségügyi Szakképző Iskola VIII. kerületi ingatlanára is, a kiköltözéshez itt a főváros 30 millió forintot különít el.

Több intézményt egy évig még a jogutód telephelyeként javasolnak működtetni, például a Mérei Ferenc Szakiskola, a Kvassay Jenő Műszaki Szakközépiskola, vagy a Batthyány-Strattmann esetében. Utóbbi épületet egyébként nem adná el az önkormányzat, hanem egy ifjúsági központot alakítanának ki benne.

Mennyibe kerül az összevonás?

A főváros összesen 771 millió forintot szán a leépítések kiadásaira, elsősorban végkielégítések kifizetésére. Az összevonások után az iskolákat befogadó intézmények átalakítására, felújítására, a költözésre pedig mintegy 200 millió forintot szánnak, így egyes kalkulációk szerint több mint egymilliárdra rúghat majd a végösszeg. Az integrálódó Hajnik Károly Közgazdasági Szakközépiskola például 30 milliót kapna a költözésre, az őt befogadó Leövey Klára pedig újabb tízet a szolgálati lakás kiváltására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik