Belföld

Dávid Ibolya: még idén eljöhet az amerikai vízummentesség

Az idén megszűnhet a vízumkötelezettség Magyarország és az Egyesült Államok között - mondta Dávid Ibolya az MTI-nek vasárnap, miután hazatért tíznapos egyesült államokbeli útjáról.

Az MDF elnöke sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Bush elnök már korábban kiállt Magyarország vízummentessége mellett, de ez egy hosszabb folyamat. Az erre vonatkozó törvények tárgyalása előtt egy konferenciabizottságot kell létrehozni a kongresszus és a szenátus tagjaiból. Ez a testület most van alakulófélben.

“Ha jól mennek a dolgok, akkor talán az év végére, vagy jövő év elejére megszűnhet a vízumkötelezettség. Mi minden tárgyalásunkon felvetettük ennek a fontosságát és szükségességét” – mondta Dávid Ibolya.

A magyar belpolitikai helyzetről több amerikai tárgyalópartnere úgy vélekedett: Magyarország egyre kevésbé tud élni lehetőségeivel a meddő politikai viták, a demagógia és populizmus miatt – mondta Dávid Ibolya.

Az MDF elnöke az Egyesült Államokban mintegy 30 találkozót bonyolított le. Megbeszéléseket folytatott többek között Zbigniew Brzezinski volt nemzetbiztonsági főtanácsadóval, a nemzetbiztonsági tanács, a külügyminisztérium és a kereskedelmi minisztérium több vezetőjével, kongresszusi képviselőkkel, és a legfelsőbb bíróság egy főbírójával, továbbá a washingtoni és a New York-i magyarság képviselőivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik