Belföld

Megszűnik a Békés Megyei Tüdőkórház

A megyei önkormányzat szerint az új ágystruktúrát nem lehet finanszírozni, ezért a Békés Megyei Tüdőkórházat a Pándy Kálmán Kórházba integrálják – közölte a megyei közgyűlés elnöke.

„A megyei kórház és a tüdőkórház szakmai és gazdasági integrációja azt jelenti, hogy a tüdőkórház mint önálló intézmény május 15-ével megszűnik” – mondta a kórház igazgató főorvosa azután, hogy a megyei önkormányzat az intézmény megszüntetése mellett döntött.

Az önkormányzat döntését indokoló közleményben Domokos László (Fidesz) leszögezi: a kormány által kikényszeríttet új finanszírozási szerződés a megyei fenntartású Pándy Kálmán Kórháznak és a tüdőkórháznak éves szinten 900 millió forint hiányt eredményezett, amely összeg azonnali intézkedések nélkül minden hónapban 100 millió forinttal növekszik. A megyei közgyűlésnek ezért a tüdőkórház függetlensége vagy a tüdőbetegek gyógyítása között kellett döntenie – közölte Domokos László.

Csak krónikus ágy marad

A tüdőkórházban egyébként április elsejétől 60 százalékkal 49-re csökkentették az aktív ágyak számát, miközben a krónikus, illetve a rehabilitációs ágyakét 150-re növelték.

A kórházigazgató kifejtette: az április elsejétől megmaradt 49 aktív ágy az integrációs tárgyalások kimenetelétől függően előbb-utóbb átkerül a megyei kórházba, s a tüdőkórházban mint a megyei kórház telephelyén csak a 75 krónikus és 75 rehabilitációs célú ágy marad – közölte Vincze Árpád. Az így megmaradt ágyak kihasználtságával is gond lehet azonban, mert a korábbi 400 ezer lakos helyett már csak Gyula város 33 ezer lakosát jelölték ki ellátási körzetként.

Másodszor a napirenden

A tüdőkórház sorsa egyébként szerepelt a parlament napirendjén is, hiszen Spiák Ibolya, a Fidesz megyei országgyűlési képviselője korábban az egészségügyi miniszterhez intézett kérdésében elfogadhatatlannak nevezte az aktív ágyak ilyen arányú csökkentését. Molnár Lajos akkori egészségügyi miniszter válaszában arra hivatkozott, hogy azért nincs szükség annyi aktív ágyra, mert a tüdőbetegek száma az elmúlt ötven évben 45 ezerről kétezer alá csökkent Magyarországon.

Vincze Árpád azonban az MTI-nek elmondta, hogy a tüdőkórházban már évek óta nem elsősorban a TBC-s betegeket, hanem a tüdőrákos betegeket kezelik. „Ráadásul a tüdőrákban megbetegedettek között Békés megye az első helyén áll a megyék sorrendjében” – szögezte le Vincze Árpád.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik