Belföld

Fidesz: nem kötelező perelni

Fideszes politikusok cáfolták, hogy a párt központi utasítás alapján szervezte volna az egészségügyi átalakításokról szóló határozatok bírósági megtámadását. Elismerték viszont, hogy adtak jogi segítséget a fideszes önkormányzatoknak a keresetlevél elkészítéséhez.

A Népszabadság információi szerint a Fidesz központja „kötelező erejű” útmutatót készített a reform megtámadásához önkormányzatok, illetve az azok befolyása alatt lévő kórházak számára. A lap azt írta: a birtokukban lévő dokumentumban az szerepel, hogy a párt bírósági keresetlevél-mintát készített az önkormányzatoknak.

Pesti Imre, a Fidesz budapesti kórházmentő akcióinak egyik szervezője azt mondta: nem arról van szó, hogy központi utasításban tették volna kötelezővé a fideszes önkormányzatoknak, miként támadják meg bíróságon az egészségügyi átalakításokról szóló közigazgatási határozatot, hanem az önkormányzatok kértek segítséget a beadványok elkészítéséhez. Mint mondta, ezért készítettek el egy „szakmai sillabuszt” arról, hogyan kell kinéznie egy ilyen keresetnek, illetve mely pontok lehetnek fontosak.

„Ez egyfajta sillabusz volt (…), amelyet felhasználhattak, ha akartak, természetesen nem volt kiadva, hogy kötelező megtámadni a határozatot” – jelentette ki Pesti Imre. Hangsúlyozta: az önkormányzatok teljesen szabadon döntöttek arról, megtámadják-e határozatot, így tud olyanról, amely nem kért segítséget, hanem saját maga készítette el a keresetet, és volt olyan is, amelyik kért segítséget, de végül nem fordult bírósághoz.

Soltész Miklós, a Fidesz–KDNP-frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője azt mondta, valóban adtak jogi segítséget az önkormányzatoknak a keresetek elkészítéséhez, és ebben azokra a jogi hibákra hívták fel a figyelmet, amelyeket a minisztérium, a kormány vagy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár követett el. Ugyanakkor jelezte: minden kórházfenntartónak magának kellett mérlegelnie, milyen beadványt készít, vagy készít-e egyáltalán beadványt. Azt sem Pesti Imre, sem Soltész Miklós nem tudta megmondani, eddig hány fideszes önkormányzat támadta meg a határozatot. Soltész Miklós szerint ez is az bizonyítja, hogy nem volt kötelező pert indítani.

Mikola István az MTI-nek azt mondta: nem igaz, amit a Népszabadság írt, inkább arról van szó, hogy a hatalom bajban van, és próbálja áthárítani a felelősséget. A politikus hozzátette: jogállamban élünk, vagyis mindenki úgy perel, úgy indít jogorvoslatot, ahogy azt jónak látja.

A Fidesz március közepe óta beszél arról, hogy a kórházakat fenntartó fideszes önkormányzatok milyen eszközökkel élhetnek az egészségügyi reform szerintük rossz intézkedései ellen. Az egyik lehetőség szerint bíróságon támadják meg az egészségügyi struktúraátalakításról szóló közigazgatási határozatot, a másik út pedig az, hogy július 1-jétől nonprofit szervezetté alakítják át kórházaikat a kórházprivatizáció magakadályozására. A Fidesz szerint elképzelhető az is, hogy az önkormányzatok változtatási tilalmat rendelnek el a területükön lévő állami kórházak épületeire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik