Belföld

Elnapolták a TASZ kontra Gyurcsány pert

Áprilisra napolta a Fővárosi Bíróság hétfői ülésén azt a pert, amelyet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet indított Gyurcsány Ferenc kormányfő ellen.

A kormányfő az 1989-ben elfogadott törvény vizsgálatára három neves alkotmányjogászt – Ádám Antal nyugalmazott alkotmánybírót, Bán Tamást, az Alkotmánybíróság korábbi elnöki főtanácsadóját és Tölgyessy Péter alkotmányjogászt, volt fideszes országgyűlési képviselőt – kért fel.

A TASZ keresete szerint a szervezet sajtóhírekből értesült december elején arról, hogy a jogászok elkészítették jelentésüket, és azt eljuttatták a miniszterelnökhöz. A szervezet ekkor kérte a tanulmány nyilvánosságra hozatalát, de a miniszterelnök ezt megtagadta, arra hivatkozva, hogy az a kormány döntésének megalapozását szolgálja és az abban foglaltak széleskörű társadalmi egyeztetése még idő előtti.

A jogvédő szervezet ezután fordult bírósághoz; az első tárgyalást március 13-án tartották volna, de akkor éppen bombariadó volt a Fővárosi Bíróságon. A bíróság április 24-ére napolta a tárgyalást, akkor hallgatja meg – a felperes indítványára – Tölgyessy Pétert arról, valóban készített-e vagy sem jelentést a három szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik