Belföld

A tárca üdvözli a Fidesz nonprofit kórház ötletét

Az egészségügyi tárca üdvözli a fideszes önkormányzati képviselők döntését, hogy nonprofit szervezetté alakítják kórházaikat - közölte Horváth Ágnes egészségügyi államtitkár.

Pokorni Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke csütörtök délelőtt sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a fideszes önkormányzatok az általuk fenntartott kórházakat nonprofit szervezetté alakítják át a jogszabály szerint július 1-től.

“Örömmel üdvözöljük, hogy a Fideszben végre felülkerekedett a felelősségérzet és úgy tűnik belátja, hogy szükséges a struktúraátalakítás zavartalan lebonyolítása” – mondta Horváth Ágnes.

Hangsúlyozta: a szakminisztérium egyetért a fideszes többségű önkormányzatokkal abban, hogy a kórházakat a jelenleginél hatékonyabban, átláthatóbban kell működtetni. Véleménye szerint közeledtek az álláspontok, elindult egyfajta együttműködés.

A nonprofit szervezetként működő kórházak kiszakadhatnak “a költségvetés abszolút börtönéből, ebből a nagyon korlátozott, nagyon behatárolt működtetésből” – mutatott rá.

Horváth Ágnes reményét fejezte ki, az ellenzéki párt abban is támogatja a kormányt, hogy a legjobb áron értékesíthesse “a kiürült, feleslegessé váló, nagyon rossz állapotú ingatlanokat, ahol semmilyen gyógyítás nem folyik”. Felhívta a figyelmet arra, ez együttes érdek, mivel az eladásból befolyó összeget az egészségügyre fordítják.

Pokorni Zoltánnak arra a délelőtti megjegyzésére, miszerint a kórházak záradékot akarnak csatolni a finanszírozási szerződésekhez, hogy rögzítsék, szerintük a kormány eljárása veszélyezteti a betegek ellátását, úgy reagált, “a szerződésnél szó sincs kényszerről”.

Arra a kérdésre, mit jelent pénzügyi értelemben, ha egy kórház gazdasági társaságként működik, azt válaszolta: a bevételt nem befolyásolja, ugyanakkor a kiadásokra hatással van. Az egészségügyi államtitkár szerint nem mindegy, hogy egy intézmény előirányzatokból gazdálkodik, vagy szabadabban használhatja fel forrásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik