Belföld

Gyurcsány: egy politikus nem minősíthet egy népet

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sértésnek tartja, ami a Fidesz által a Római Szerződés 50. évfordulójára szervezett szerdai konferencián az orosz nagykövettel történt. Véleménye szerint egy politikusnak nem dolga minősíteni egy népet.

Erről újságíróknak nyilatkozott csütörtökön a parlamentben. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: indokolatlan és oktalanság bármely nemzetnek az önérzetét megsérteni.

„Nekem az a dolgom, hogy a károkat elhárítsuk, és világossá tegyük, soha nem fog Magyarország egyetérteni azzal, hogy politikai, gazdasági vagy bármilyen természetű vita kapcsán megkérdőjelezzük egy másik népnek vagy nemzetnek saját önhitét, büszkeségét, identitását” – szögezte le a miniszterelnök, majd hozzátette: minden ilyen törekvés árt Magyarországnak.

A kormányfő úgy látja: magyarként felszisszennénk, ha egy másik állam vezető politikusa megkérdőjelezné, hogy mi más észjárást követünk, más a lelkiségünk, karakterünk, mint az európai. Azt gondolnánk, hogy ezt nem érdemeltük meg – közölte.

Arra a kérdésre, hogy szerinte bocsánatot kellene-e kérnie Orbán Viktornak, azt válaszolta: ezt majd ő eldönti.

Orbán Viktor szerdán a Római Szerződés aláírásának 50. évfordulója alkalmából a Fidesz által szervezett konferencián – az energiapolitika kapcsán – azt mondta, hogy az orosz és az európai gondolkodásban számos különbség van: míg Európában a politikától független, piaci észjárás jellemző, addig Oroszországban nem a piaci, hanem állami, politikai alapú logika működik. A politikus szerint míg Európában a piac szereplői elfogadják a verseny szabályait, az üzleti tranzakciók átláthatók, addig Oroszországban nem a verseny elfogadása, hanem a monopóliumra való törekvés a jellemző.

A konferencián – bár nem volt előadó – Orbán Viktor szavait követően szót kért Igor Szavolszkij, Oroszország budapesti nagykövete, aki azt mondta: az energiapolitikából nem kell politikát csinálni. „Nem kell ebből politikát csinálni Elnök Úr, (…) le kell ülni tárgyalni” – mondta. Hozzátette: nem kell eltérő észjárásról beszélni, hiszen csak piaci szempontok döntenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik