Belföld

Fideszes csel a kórházprivatizáció ellen

Nonprofit szervezetté alakítják át kórházaikat a fideszes vezetésű önkormányzatok, hogy megakadályozzák a privatizáció lehetőségét. Két budai önkormányzat pedig változtatási tilalmat rendelt el kórházaik területére.

„A fideszes önkormányzatok képviselői úgy döntöttek, hogy élnek a gazdasági törvény adta lehetőséggel, és az általuk fenntartott kórházakat mind nonprofit szervezetté alakítják át július elsejétől” – jelentette ki Pokorni Zoltán. Mint mondta, erre azért van szükség, hogy megakadályozhassák a profitorientált magántőke megjelenését, ugyanis profitorientált szervezet nem ékelődhet be a nonprofit intézménybe. Elmondta azt is, hogy a nonprofit szervezetté átalakított kórházakba társtulajdonosként be akarják vonni az orvosokat és az egészségügyi dolgozókat is.

A második eszköz

A XII. kerület polgármestere azt is közölte, hogy a XII. és a II. kerület fideszes többségű önkormányzata változtatási tilalmat rendel el annak a négy állami fenntartású kórháznak – a Pszichiátriai és Neurológiai Intézetnek, a svábhegyi gyermekkórháznak, az Eötvös úti kórháznak, és a Mátyás király úti kórháznak – az épületére, amelyeket a Kincstári Vagyoni Igazgatóság értékesíteni akar.

Hozzátette: mivel állami fenntartású kórházakról van szó, ezért nem élhetnek a nonprofit szervezetté való átalakítás lehetőségével, viszont a három évig fenntartható változtatási tilalommal felléphetnek az ingatlanspekulációk ellen, hiszen a KVI eladhatja ugyan ezeket az ingatlanokat, de az új tulajdonos sem építkezést, sem átalakítást nem végezhet.

Aláírás és bíróság

„Mi tárgyalni szeretnénk, a megoldást keressük, de azt az fajta erőszakos mentalitást, amit a kormány gyakorol, nem hagyhatjuk szó nélkül, és kénytelenek vagyunk ezeket a lépéseket megtenni, annak érdekében, hogy a kormányt jobb belátásra bírjuk, és tárgyalóasztalhoz kényszerítsük” – fogalmazott.
Arra a kérdésre, hogy aláírják-e a finanszírozási szerződéseket a kórházak, a Fidesz alelnöke azt mondta: nem tudja, de ha alá is írják, bírósághoz fordulnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik