Belföld

A Mediánnál Kóka a liberális szavazók kedvence

A párt elnöki posztjára a népesség egészében Fodor Gábort, az SZDSZ-szavazók körében Kóka Jánost tartják többen alkalmasabbnak - állapítja meg a Medián közvélemény-kutatása. A Szonda-Ipsos ugyanezen napon publikált felmérése szerint viszont Fodor a liberális szellemiségűek preferáltja.

A HVG csütörtöki számában megjelenő felmérés szerint az összes megkérdezett közül minden másodiknak vagy nem volt véleménye vagy mindkét jelöltet egyaránt alkalmatlannak tartotta. A megkérdezett jelenlegi SZDSZ-szavazók többé-kevésbé mind a két jelöltet elfogadják, népszerűségük egyformán magas és ebben a körben alig vannak olyanok, akik mind a két indulót alkalmatlannak tartják.

A valamelyik jelöltet támogatók közül Fodor Gábort 7 százalékkal többen mondták alkalmasabbnak: az ügyvivő előnye elsősorban a Fidesz-szavazók véleményéből adódik. A kormányoldal támogatói között Kóka János vezet: a megkérdezett SZDSZ-szavazók többsége is inkább rá bízná a liberális párt vezetését – olvasható a cikkben.

A felmérés alapján a teljes népesség körében megkérdezettek az ügyvivőtől inkább várják, hogy jobban meg tudja különböztetni a liberális pártot az MSZP-től, és hogy növelni fogja az SZDSZ-re szavazók számát a következő választásokon. Viszont inkább a gazdasági minisztertől számítanak arra, hogy garantálja az SZDSZ reformok melletti elkötelezettségét és kiáll a liberális gazdaságpolitika, a verseny, és a vállalkozások szabadsága mellett.

Szintén az SZDSZ elnökjelöltjeinek támogatottságára vonatkozó közvélemény-kutatást tett közzé szerdán a Szonda Ipsos; eszerint a liberális választóközönség megosztott a két jelölt vonatkozásában, de Fodor Gábor nagyobb rokonszenvet élvez Kóka Jánosnál, a megkérdezettek 46 százaléka az ügyvivőt a pártelnöki székben, míg 38 százaléka a gazdasági minisztert látná szívesebben az elnöki székben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik