Belföld

Bugár és Csáky helytelenítik az MVSZ népszavazási kezdeményezését

Helytelenítik a Magyarok Világszövetségének kettős állampolgársággal kapcsolatos újabb kezdeményezését a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) vezetői.

Bugár Béla elnök szerint a kezdeményezés ismét megosztja majd a magyar nemzetet. “Feszültséget kelt a magyar kormányt támogatók és a kettős állampolgárság hívei között. Ez mindenkinek jó, csak a magyaroknak nem” – fogalmazott szombaton az Új Szónak nyilatkozva Bugár, aki egyébként fontosnak tartja a kettős állampolgárság intézményét, mert az “segíthet egyes határon túli régiókban élő magyaroknak. A gond szerinte az, hogy a kérdést felesleges politikai feszültségkeltésre használják fel. “A népszavazás nem old meg semmit, tudjuk mi történt 2004 december 5-én” – mondta Bugár, és feltette a szónoki kérdést: “Akarunk még egyszer ilyesmit?”

Csáky Pál alelnök szerint is felelőtlenség az MVSZ kezdeményezése, mert a kérdést nem népszavazással kell eldönteni. “Veszélyes lépés, már az első népszavazás is megosztotta a magyarságot” – emlékeztetett rá a politikus. A kettős állampolgárság megvitatása megítélése szerint az Országgyűlés feladata lenne. Olyan törvényt kellene megalkotni, amellyel az érintett határon túliak is azonosulni tudnak, de – mint mondta – miután Szlovákia is csatlakozik a shengeni egyezményhez, a szlovákiai magyarok számára ez nem hozna sok új elemet, hiszen a határok de facto eltűnnek a két ország között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik