Belföld

Molnár szerint jól járnak a kórházak

Csak a kórházak negyedének romlik a pénzügyi helyzete, 60 százalékuknak viszont javul a finanszírozása az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) kötött új szerződéssel április 1-jétől - jelentette ki Molnár Lajos. A kórházigazgatók szerint viszont, még ha nem is változik egy intézmény finanszírozása, már akkor sem lesz képes a működésre.

Az egészségügyi miniszter szerint beigazolódik az egészségügyi tárca azon állítása, miszerint jobb finanszírozási feltételek alakulnak ki az aktív ágyszám karcsúsításával, illetve a krónikus ágyszám növelésével.

Ugyanakkor elismerte, hogy a kórházak 25 százaléka kedvezőtlenebb gazdasági körülmények közé kerül április elsejétől, 15 százalékának pedig nem változik a pénzügyi helyzete.

Az egészségügyi miniszter arról is beszámolt, hét százalékkal nő a krónikus ágyak napi finanszírozási díja, illetve pályázati úton támogatják az egynapos sebészeti beavatkozások feltételeinek megteremtését is. Az április 1-jétől életbe lépő szerződésben a szaktárca kiköti azt, hogy a finanszírozási források 50 százalékát kötelesek a kórházak népegészségügyi szempontból fontos tevékenységekre – úgy mint kardiológia, gyermekellátás, sürgősségi, illetve baleseti ellátás, valamint onkológiai ellátás – fordítani – hangsúlyozta a miniszter.

A kórházak másként látják

„Mégha nem is romlik tovább egy intézmény finanszírozása, akkor sem lesz képes a működésre” – mondta a ceglédi Toldy Ferenc Kórház igazgatója. Bobál István a FigyelőNetnek elmondta, jövő hét elején kapják meg az új finanszírozási szerződés tervezetét, reméli, hogy ők a 60 százalék közé tartoznak. A Toldy Ferenc Kórház ágyszáma egyébként minimálisan csökkent, ugyanakkor az eddig ellátási területük is csökkent, három település betegeit egy messzebb lévő intézmény látja majd el.

A kórház ezért korrekciót kért az ÁNTSZ-től és az egészségügyi tárcától is, ám választ nem kaptak. Pedig a minisztérium a hét elején úgy fogalmazott, péntekig felülvizsgálják az ellátási területeket, mert szinte minden kórháztól érkezett panasz.

Mikola tárgyalni akar

A jövő hétre tárgyalásokat kezdeményeznek a fideszes önkormányzati vezetők a kórházak finanszírozási szerződéseiről az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral. Mikola István közölte: még gondolkodnak, hogy milyen formában, kiknek a részvételével kezdődjenek az egyeztetések, de kedden Budapestre hívták össze az ország összes fideszes polgármesterét és közgyűlési elnökét, akikkel megbeszélik ezeket a kérdéseket is.

A Fidesz szakpolitikusa szerint a kormány kétségbe van esve, és közben “rózsaszín ködöket ereget”. Nyilvánvalóan diktátumokat kapnak az intézmények, és fenntartóik, melyre postafordultával aláírást fognak kérni. Már csak egy hét van még hátra április elsejéig, amikor állítólag feláll az új struktúra – jelentette ki Mikola.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik