Belföld

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a tanárok

Megkezdte aláírásgyűjtő akcióját a kötelező óraszámok visszaállításáért a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

Kerpen Gábor elnök elmondta: akciójukkal azt szeretnék elérni, hogy a parlament vonja vissza a közoktatási törvény azon passzusát, amelynek értelmében szeptembertől nőnének a pedagógusok óraszámai. Kifejtette, a tanítóknak 5 százalékkal, a tanároknak 10 százalékkal, míg a pedagógusképzést folytató intézményekben 20 százalékkal emelkednének az óraszámok.

Mint mondta, ezáltal több ezer pedagógus veszítheti el állását, s ez nem csupán előrejelzés, az önkormányzatoknál számolnak ezzel a tényezővel. Hozzátette: ez a lépés a közoktatás minőségi ellátását veszélyezteti, általa csökkeni fog az ingyenesen igénybe vehető ellátások köre, s a bennmaradó pedagógusoknak jóval több munkát kell ellátniuk.

A PDSZ akciójával a hangulatot is szeretné felmérni, hogy milyen esetleges további lépéseket tehetnek a decemberi figyelmeztető sztrájk után. Az elnök nem zárta ki egy nagyobb ágazati sztrájk lehetőségét sem. Amennyiben 50 ezer aláírás összegyűlik, a parlamentnek foglakoznia kell a kérdéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik