Belföld

Moszkvába utazik Gyurcsány

Rövid látogatást tesz csütörtökön Moszkvában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, hogy találkozzék Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Gyurcsány Ferenc mindenekelőtt az élelmiszeripari kérdésekről fog tárgyalni vendéglátóival. A miniszterelnök határozottan cáfolta, hogy létezne bármiféle “Gyurcsány-Putyin-paktum”. “Nincsen olyan szóbeli vagy írásbeli megállapodásom Oroszországgal, amelyet a közvélemény ne ismerne” – szögezte le, s hangsúlyozta, hogy az együttműködés nagyon pragmatikus és a kölcsönös érdekekből indul ki.

Mint mondta, a kormány nem döntött és nem is kell döntenie abban a kérdésben, hogy Magyarország a Nabucco vagy a Kék áramlat gázvezetéket választja-e. Az ország mindkét gázvezetékben részt vesz.

A budapesti kormány pragmatizmusát dicsérte az orosz diplomácia a miniszterelnöki munkalátogatás előtt. Az orosz-magyar kapcsolatok folyamatosan fejlődnek a pragmatizmus és egymás érdekeinek tiszteletben tartása alapján – állapította meg az orosz külügyi szóvivő. Mihail Kaminyin egyben méltányolta a magyar kormány konstruktív álláspontját az EU és a NATO Oroszországhoz fűződő partnerségének fejlesztésével kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik