Belföld

Medián: tovább nőtt a Fidesz-előny

Március elejére a Fidesz támogatottsága tovább nőtt, míg az MSZP-é csökkent – áll a Medián közvélemény-kutató cég felmérésében.

A Medián az MTI-nek megküldött, és a HVG csütörtöki számában megjelent március 2-a és 6-a között készített reprezentatív adatfelvételéből kiderül: március elejére igencsak szélesre nyílt a két nagy párt támogatottságát kifejező olló, a teljes népességben az MSZP támogatottsága egy hónap alatt 5 százalékponttal csökkent, a Fideszé pedig 6 százalékponttal nőtt.

„A 2002-es parlamenti választás óta – a kvázi kétpártrendszer kialakulását követően – még soha nem volt ekkora előnye a nagyobbik ellenzéki pártnak” – olvasható a Medián elemzésében. Az MSZP szavazótáborának zsugorodását némileg kompenzálja a megmaradt szimpatizánsok nagyobb részvételi hajlandósága, így a választani tudó „biztos” szavazók körében valamivel kisebb a Fidesz előnye annál, mint ami a támogatók számából következne – írják.

Mint kiemelik, a két kisebb parlamenti párt támogatottsága nem változott, a korábbi hónapokhoz hasonlóan a szavazóik közül most is viszonylag kevesen vennének részt egy most vasárnapi választáson. Emiatt kevésbé szembetűnő, hogy az MDF az elmúlt fél év során egyértelműen megerősödött – ebben a hónapban a pártok közül választani tudók 6 százaléka szavazott volna a pártra – és többé-kevésbé az SZDSZ is őrzi a korábbi támogatottságát – teszik hozzá.

A Medián elemzői szerint az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése óta a gazdasági elégedetlenség és a politikai konfliktusok kiéleződésétől való félelem ingatag egyensúlya mozgatja a közvéleményt: amikor az előbbi volt a meghatározó, akkor nőtt, amikor az utóbbi, akkor csökkent a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben.

A felmérés szerint főleg azoknak a fideszes politikusoknak nőtt a népszerűsége, akiket az elemzések a párt mérsékelt politikusai között tartanak számon. A kormánypárti politikusok népszerűsége néhány kivételtől eltekintve csökkent, főleg az immár szocialista pártelnökké is választott Gyurcsány Ferencé, akiről kormányfővé választása óta most mondták a legkevesebben, hogy szívesen látnák „fontos politikai szerepben” – áll a felmérésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik