Belföld

Újabb két talárost választottak

Két újabb alkotmánybírát, Lenkovics Barna­bást és Lévay Miklóst választotta meg ülésén az Országgyűlés.

A titkos szavazáson Lenkovics Barnabás 314 igen és 25 nem szavazatot, Lévay Miklós 321 igen és 12 nem szavazatot kapott. Az alkotmánybírók megválasztásához a képviselők kétharmadának, 258 képviselőnek az igen szavazata szükséges.

Az Országgyűlés éppen egy hónapja szavazott az Alkotmánybíróság 2007 első felében megüresedő négy helye közül kettőnek a betöltéséről. A titkos szavazáson akkor Trócsányi László 339 igen és tíz nem szavazatot, Kiss László 327 igen és 21 nem szavazatot kapott, így a törvények értelmében mindketten megkapták mandátumukat.

A taláros testületbe való bejutáshoz az öt parlamenti párt képviselőiből álló bizottság többségének (három fő) szavazata szükséges. Az MSZP korábban mindkét jelöltet elfogadta. Korábbi sajtóhírek szerint Lévay Miklós kriminológus az MSZP jelöltje volt, míg Lenkovics Barnabást – akinek az állampolgári jogok országgyűlési biztosa mandátuma idén jár le – a Fidesz látja szívesen a grémiumban.

Lenkovics és Lévay

Az ombudsman az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán a Polgári Jogi Tanszék egyetemi tanára. Ő maga 1974-ben végzett ugyanitt. 1992 óta az állam- és jogtudomány kandidátusa és ezzel az MTA köztestületi tagja. 2001 nyarán választották meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosának. Oroszul és németül beszél.

Lévay Miklós 1980-ban végzett az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, 2004 óta a Kriminológia Tanszéket vezető egyetemi tanár. Az 53 éves jogász a Fővárosi Főügyészségen, mint ügyészségi fogalmazó kezdte pályáját, majd a Miskolci Egyetemen oktatott, ahol később dékán lett. Később a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen is tanított a Bűnügyi Tudományok intézetében. Angolul és oroszul beszél.


Újabb két talárost választottak 1

Lévay Miklóst és Lenkovics Barnabást köszönti Bihari Mihály (Fotó: MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik