Belföld

Pályázat az első budapesti Batthyány-szobor elkészítésére

Várhatóan a jövő év februárjában avatják fel az első budapesti Batthyány-szobrot, amelynek elkészítésére a kormány meghívásos pályázatot hirdet - közölte a Kormányszóvivői Iroda az MTI-vel.

Batthyány Lajosra emlékezik az ország az első felelős magyar kormány miniszterelnöke születésének 200. évfordulóján. Az emlékév részeként köztéri szobor készítésére hirdet meghívásos pályázatot az eseményeket szervező bizottság” – olvasható a közleményben. A szobor várhatóan 50 millió forintos keretből valósul meg, a meghívásos pályázatot még ebben a hónapban meghirdeti a Batthyány-emlékévet szervező Nemzeti Évfordulók Titkársága.

pályázatot a fővárosi közterek szobrainak kezelésével foglalkozó Budapest Galéria bonyolítja. A szobor elkészítésének költségeit a Miniszterelnöki Hivatal, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium közösen finanszírozza.

“Az első budapesti, egész alakos Batthyány Lajos köztéri szobor a Batthyány térre kerül, ahol várhatóan jövő év februárjában, a mártírhalált halt miniszterelnök születésnapján avatják föl” – áll a közleményben.

Az oktatási és kulturális miniszter, valamint a honvédelmi tárca vezetője február 9-én nyitotta meg hivatalosan a Batthyány-emlékévet, amellyel Batthyány Lajos születésének 200. évfordulójára emlékezik Magyarország. Akkor még – mint azt az MTI-nek nyilatkozó Nemzeti Évfordulók Titkárságának egyik munkatársa elmondta – 25-30 millió forintos keret megjelölésével írták volna ki a pályázatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik