Belföld

A Vajdaságba látogatott Szili Katalin

A magyar és a vajdasági törvényhozás kapcsolatairól, együttműködéséről tárgyalt szombaton Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke Újvidéken Bojan Kostressel, a vajdasági parlament elnökével.

Mint a találkozó utáni sajtóértekezleten Szili Katalin elmondta, Magyarország támogatja Szerbia európai integrációját, s az ezt szolgáló segítségnyújtásból az Országgyűlés is kiveszi a részét. Az együttműködés egyik igen sikeres formája a három éve kezdődött toleranciaprogram, amelynek idei fő rendezvénye a júliusi topolyai toleranciatábor lesz. Ennek keretében megrendezik a Duna-menti országok parlamenti elnökeinek találkozóját is.

Az Országgyűlés elnöke szerint a Vajdaság híd-szerepet tölt be Magyarország és Szerbia között. Ennek a szerepnek az erősítését szolgálja az, hogy a jövőben szorosabbra fűzik a magyar és a vajdasági parlament négy szakbizottsága – gazdasági, mezőgazdasági, oktatási és kulturális, illetve az európai ügyekkel foglalkozó – közötti együttműködést.

Az Országgyűlés elnöke, mielőtt tovább utazott volna vajdasági programja következő állomására, Zentára, az újvidéki katolikus temetőben virágot helyezett el az 1944/45-ös megtorlások során Tito partizánjai által meggyilkoltak emlékkeresztjénél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik