Belföld

Sólyom a magyarság egységéről egyeztetett

A magyar nemzet egységéről, az anyaország és a határon túli magyarság kapcsolatának fontosságáról beszélt Sólyom László Nagyváradon a Tőkés László református püspökkel lezajlott találkozóján. Az államfő találkozott Tempfli József katolikus megyéspüspökkel is. A román lapok szerint Sólyom az autonómia mellett érvelt.

A köztársasági elnök a nemzeti ünnepen Nagyváradon e két történlemi egyház helyi vezetőivel találkozott. Részt vett a Partiumi Keresztény Egyetem március 15-i ünnepi műsorán, amelyet az újvárosi református templomban tartottak. A zsúfolásig telt templomban – ahol az Erdélyi Magyar Ifjak kisebb csoportja is megjelent, és tagjai a koronás címeres nemzeti lobogó mellett néhány árpádsávos zászlót is tartottak kezükben – imádsággal és kóruszenével egybekötött ünnepség keretében mind Tőkés László, mind Sólyom László köszöntőt mondott.


A nemzeti egységről beszélt Tőkés

Tőkés visszatekintett a magyar nemzet elmúlt évszázadainak történetére, hangoztatva, hogy ezt a nemzetet többször is kárhoztatta a “kollektív feledékenység”. Ez a “közösségi amnézia” – mondta – nemrég az anyaországon is elhatalmasodott, és a 2004. december 5-i népszavazásba torkollott. Ebből a szempontból értékelte nagyra Sólyom László mostani látogatását, mondván: a köztársasági elnök szakított ezzel a feledékenységgel, segített ismét tudatosítani, hogy az erdélyi magyarság a magyar nemzet elidegeníthetetlen része.

A püspök felhívta a figyelmet az egységes, egyetemes nemzettudat fontosságára, valamint arra, hogy ma már le kell bontani a nemzetrészeket eddig elválasztó falakat, a jövő felé kell tekinteni. “Bontsuk le a hazugság és a félelem falát!” – mondta Tőkés László.


A magyar nemzet egységét fejezi ki Sólyom látogatása

Sólyom László köszöntőjében leszögezte, hogy ez a látogatás a magyar nemzet egységét kívánta kifejezni, azt, hogy Magyarország nem fordított hátat a határon túli magyarságnak. Felidézte négynapos útjának főbb állomásait, külön kiemelve azt, hogy magyar nyelvű iskolákat is végiglátogatott, a Partiumi Egyetemre is eljött. Mint mondta, a magyarság megmaradásának záloga a tanulás, az értelmiség képzése. Olyan nemzetstratégiára van szükség – tette hozzá – ,amely nem csak gazdasági értelemben integrálja a nemzetet, hanem szellemileg is. Fontosnak nevezte, hogy a különböző országokban élő magyar kisebbségek ne zárkózzanak be, legyenek szellemileg is versenyképesek a világban. A nemzeti ünnepnek a nemzet egységét kell szolgálnia – szögezte le.

Az ünnepség után Sólyom László a Partiumi Keresztény Egyetem Bolyai-termében találkozott az oktatási intézmény vezetőivel.
Az államfő Tempfli József nagyváradi katolikus megyéspüspököt is felkereste. A Szent László székesegyház kapujában az egyházi személyiség a körben állók füle hallatára meghatottan mondta: Sólyom László ezzel az erdélyi látogatásával helyre hozta a december 5-i népszavazás kedvezően hatását.
A köztársasági elnök megtekintette a székesegyházat és a visszaszolgáltatott püspöki palotát.


Sólyom már elindult Budapestre

A csütörtöki program egyik kedves színfoltja volt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnál tett látogatás. Itt egy környezetvédelmi rajzpályázat nyerteseinek, 6-12 éves gyermekeknek adott át ajándékokat. Sólyom László ezután gépkocsival sietett haza Budapestre, hogy délután kitüntetéseket adjon át a parlamentben.


Román lapok szerint Sólyom az autonómia mellett érvelt


A román sajtó egyes tudósításai szerint az autonómia mellett érvelt Kolozsváron Sólyom László magyar köztársasági elnök. A Bukarestben megjelenő, országos terjesztésű román nyelvű napilapok közül a Cotidianul számol be legrészletesebben a kolozsvári Állami Magyar Operaházban elmondott államfői beszédről. A lap tudósítása szerint Sólyom az autonómia mellett érvelt beszédében; demokratikus párbeszédet szorgalmazott a népek között, hogy a többségi lakosság autonómiával kapcsolatos előítélete megszűnjön. Ezután úgy fogalmaz a tudósító, hogy Sólyom álláspontja “kevésbé volt árnyalt”, mint az egy hónappal korábban, Bukarestben tett hivatalos látogatásán hangoztatott véleménye. A tudósító megjegyezte egyebek között, hogy Románia, Magyarország és az Európai Unió zászlaját is kitűzték az épületre, s az épület előtt összegyűlt emberek a magyar lobogó láttán tapsolni kezdtek, de nem tették ugyanezt, amikor a román zászlót is felvonták.

A Jurnalul National című lap azt emeli ki rövidhírének címében, hogy miközben Sólyom Romániába látogatott, “Budapesten szidják”. Az írás nagy része az államfő erdélyi jelenlétével kapcsolatos magyarországi belpolitikai vitát ismerteti. Az Evenimentul Zilei, az egyik legolvasottabb romániai országos napilap tényszerűen számol be az államfő bonchidai és válaszúti látogatásáról.

Az elmúlt időben többször is magyarellenes cikkeket közlő Gardianul című napilap azt írta tudósításának címében, hogy a magyar államfő “hiába jött Erdélybe Tőkés érdekében”. A cikk szerint a magyar államfő erdélyi körútjának az volt a fő célja, hogy támogassa Tőkés László református püspök, független jelölt európai parlamenti jelöltségét. Sólyom és Tőkés tervét azonban felborította – véli a Gardianul -, hogy Romániában elhalasztották az EP-választásokat. A lap szerint az államfő nagyváradi beszéde sokat nyomott volna a latban, jót tett volna Tőkés támogatottságának, ha a tervezett időben rendezik meg az európai parlamenti választásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik