Belföld

Strasbourgban is külön ünnepelnek

Az Európai Parlament Fidesz-delegációja elutasította az MSZP-delegáció felvetését, hogy ünnepeljék közösen március 15-ét Strasbourgban –derül ki Szájer József néppárti delegációvezető Tabajdi Csabához intézett leveléből.

Tabajdi ezt követően közleményben bejelentette, kezdeményezésére az MSZP, az SZDSZ, az MDF, az RMDSZ és az MKP európai parlamenti képviselői közösen tartják a március 15-i megemlékezést: szerdán megkoszorúzzák Petőfi Sándor strasbourgi emlékművét. Ünnepi beszédet mond Mohácsi Viktória (SZDSZ), Hegyi Gyula (MSZP) és Kelemen Attila (RMDSZ).

Szájer Józsefnek az MTI brüsszeli irodájához is eljuttatott levele szerint “a magyar szocialista delegáció vezetőjeként, Ön pártja legutóbbi kongresszusán a következőket mondta: ‘…nekünk nem érdekünk a magyarországi helyzet ottani bemutatása, de ti joggal várjátok el tőlünk, mint az MSZP brüsszeli kinyújtott karjától, hogy vágjuk pofon Szájeréket …. inkább egyszer lőccsel, mint százszor kalappal’. Az európai parlamenti politikai gyakorlattal teljesen ellentétes, hogy valaki ellenfeleivel kapcsolatban nyílt tettlegességet emleget, másrészt közös ünneplésre hívja azokat. Hegyi Gyula képviselőtársa nemrégiben egy angol lapban közzétett írásában 1956 emlékét gyalázta meg. A magyar nemzet egészét sértő kijelentéseiért felszólításunk ellenére azóta sem kért bocsánatot, sőt azokat azóta is több ízben igyekezett megmagyarázni.”

Szájer József levele szerint “eddig a megfigyelők, majd a magyar európai parlamenti képviselők példamutatóan tudták a magyar nemzeti ünnepeket közösen megünnepelni. Ön és képviselőtársai kijelentéseivel most önmaguk akadályozzák meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának közös megünneplését.”

“A Fidesz képviselőcsoportja megtette az előkészületeket az évforduló méltó megünneplésére, ezt azonban a fentiek fényében kénytelen egyedül megtenni. Az Ön közös ünneplésre való felkérését nem tekinthetjük őszintének, és azon a magyar néppárti képviselőcsoport fideszes tagjai nem tudnak részt venni” – írta Szájer.

Egyúttal felszólította Tabajdit: “kérjen bocsánatot az európai parlamenti társait sértő, az európai politikusi józanságot nélkülöző kijelentéseiért”.

Tabajdi Csaba ezt követően levelet intézett a Fidesz-képviselőkhöz. Ebben kiemelte: “Amennyiben népies szóhasználatomat sértőnek érzik, úgy ezennel bocsánatot kérek Önöktől. Ez nem lehet közös ünneplésünknek akadálya többé. Remélem, hogy nem egy félreértett kijelentés alapján ítélnek meg, hiszen egész életutam a nemzeti közmegegyezés kereséséről szól.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik