Belföld

Átadták a kisebbségi mandátumokat

Átadták a mandátumokat a bolgár, a horvát, a szlovén és az ukrán országos kisebbségi önkormányzat megválasztott tagjainak a Duna Palotában.

A megbízóleveleket az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke, Szigeti Péter nyújtotta át. A bolgár országos önkormányzat közgyűlése 25, a horvát 39, a szlovén 15, míg az ukrán 19 tagú lesz.

Az országos önkormányzatok megbízatása alakuló üléssel kezdődik, amelyet a képviselők megválasztását követő harminc napon belül az OVB elnöke hívja össze. Az ukránok a mandátumok átadását követően megtartják a közgyűlés alakuló ülését. A bolgárok és a szlovének március 23-án, a horvátok március 24-én tartják alakuló ülésüket. A területi és az országos kisebbségi önkormányzati választásokat március 4-én tartották.

A törvény szerint az alakuló ülést – az elnök megválasztásáig – a legidősebb önkormányzati képviselő, mint korelnök vezeti. Az alakuló ülés megválasztja a háromtagú mandátumvizsgáló bizottságot, amely megvizsgálja a megválasztott képviselők mandátumát, és a vizsgálat eredményéről jelentést tesz a közgyűlésnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik