Belföld

Kórházbezárások: Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz

A Fidesz az Alkotmánybírósághoz és a Fővárosi Bírósághoz fordul az egészségügyi reform csütörtökön bejelentett lépései miatt – jelentette be Mikola István a párt válságtanácsozását követően.

Az egészségügyi reform alkotmányossági problémákat vet fel, ezért fordulunk az Alkotmánybírósághoz – közölte a párt szakpolitikusa. Hozzátette: kérik a taláros testületet, hogy mielőbb határozzon beadványukról, hiszen a bejelentett intézkedések a betegek ellátását veszélyeztetik.

Mikola István elmondta azt is, hogy a Fővárosi Bíróságon megtámadják azt a határozatot, amely a kórházbezárásokról és leépítésekről rendelkezik.

60-70 kórházat zárat be

A politikus szerint Molnár Lajos miniszter csütörtöki bejelentése a kórházak megszűnéséről, az ágyszámleépítésekről úgy hangzik, mintha “józan kompromisszumnak az eredményeként jött volna létre, mindössze három kórház fog megszűnni, és összesen 13-14 kórházban csak krónikus ellátás lesz. Ezzel szemben mi azt mondjuk, hogy 60-70 kórház bezárásáról döntöttek”. A politikus szerint az egészségügyi miniszter bejelentése “álságos”, hiszen “drasztikus változás történt”.

Úgy vélte, a három bezárásra ítélt kórház – a budapesti Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ, a Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet, valamint az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet – megszűnése nagy veszteség, s nem lehet tudni, hol fogják ellátni az e kórházakban kezelt betegeket. Hozzátette: attól tartanak, hogy a svábhegyi gyermekkórház bezárása mögött telekspekuláció van.


Nem írjuk alá

A politikus kijelentette: a kórházak kemény tárgyalásokat fognak folytatni az OEP-el, s nem írják alá automatikusan a számukra megküldött szerződéseket. “Megállapodtunk abban, hogy nem fogjuk szolgai módon aláírni azokat a szerződéseket, amelyeket az egészségbiztosítási pénztár a kormányzat által szorítva, mintegy diktatórikusan megküld majd az intézmények fenntartói és az intézményvezetők számára” – fogalmazott Mikola István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik