Belföld

Hímzéssel készül a rendőrség március 15-re

Szerkesztőségünk kipróbálta a rendőrség új testvédelmét. Ütöttük-vertük a rendőröket, de szemük se rebbent. A nemzeti ünnepre való rendőrségi előkészületekről Bene László főkapitány adott tájékoztatást. Ennek során kiderült: az egyenruhára felhímzik az azonosító számokat, és szükség esetén használnak gumilövedéket is.

Az Országos Rendőr Főkapitányság még tavaly év végén kapott felmentést a közbeszerzési törvény alól, hogy új tömegoszlató eszközöket szerezzen be. Úgy tudjuk, ezek még nem érkeztek meg, de bemutatták az újdonságokat.

Az új rendőri testvédelem védi a rendőr combját, jobban tompítja az ütéseket és a rezgéseket is – tudtuk meg egy, az új ruhát kipróbáló rendőrtől. Szerzőnk hitetlenségét látva felajánlotta tonfáját, hogy sújtsunk le rá. A szeme se rebbent az ütések nyomán. Képeinken a rendőrök új számrögzítése, valamint a gumilövedékek helyett beszerezni tervezett szivacslövedék (kék színű) könnygázgránát (fémszínű) és kevlárbacsomagolt sörét (sárga) látható. A szivacslövedék nevével ellentétben nem olyan puha, mint a fürdőszobában megszokott, hanem nagyjából egy baseball-labda keménységének megfelelő.



Hímzéssel készül a rendőrség március 15-re 1

Gumilövedéket és könnygázt is tud lõni, de nem fegyver


Glavacsek Gyula, az ORFK műszaki osztályvezetője elmondta: a szivacs nem hatol át a bőrön, de elegendő erővel üti meg a célbavett személyt ahhoz, hogy a rendőrök intézkedni tudjanak ellene. Még nem tesztelték az eszközt, de az ígéretek szerint nyílt sebet nem fog okozni, legfeljebb kék-zöld foltokat.

Fegyvert csak fokozatosan

Bene László országos főkapitány szokatlan fordulattal kezdte a bemutatót. Elmondta, hogy „célszerű, ha a rendőrség szakszerű válaszokat adna az október 23. után felmerült kérdésekre”. Ezek között elmondta, hogy adott esetben használhatnak gumilövedéket is, ha egy esetleges rendzavarás esetén fegyveresek „megzavarnák az alkotmányos rend védelmezőit”. A rendőrségnek ebben is követnie kell a fokozatosság elvét, vagyis csak akkor használhatják, ha az a rendbontók fegyverhasználatának megakadályozását célozza.

Bene hozzátette: fegyverhasználatnak minősül minden olyan cselekmény, ami a rendőrök testi épségét valamilyen veszélyes eszközzel fenyegeti. Azonban a rendőrök még ebben az esetben sem használhatnak éles lőfegyvert. A gumilövedéket pedig csak lábra lőhetik, és csak meghatározott személyek ellen.

Erre parancsot pedig nem az arcvonalban álló vezetők, hanem a helyszín parancsnoka adhat. Ezek a parancsnokok pedig büntetőjogi felelősséggel tartoznak az állományuk testi épségét illetően – nyomatékosította a főrendőr.


Hímzéssel készül a rendőrség március 15-re 2

Az új jelvénytartó


Az intézkedések során a tervek szerint senki nem sérülhet meg, aki ugyan nem engedelmeskedik a rendőri felszólításnak, de nem támad fegyveresen a rendőrökre. Aki mégis megsérül, azt a rendőrök egészségügyi egysége a mentők kiérkezéséig ellátja, de Bene hangsúlyozta, hogy a szanitécek elsősorban a sérült rendőrök ellátását végzik.

Bene László hangsúlyozta: a rendőrség “méltóságteljes, nyugodt és az ünnepnek megfelelő hangulatú” megemlékezésre készül. Nem a rendezvényeket kívánják biztosítani, hanem biztonságot akarnak szolgáltatni mindenkinek, aki részt vesz a rendezvényeken és a törvények tiszteletben tartásával fejezi ki a véleményét. Mint mondta, ígéretet kaptak arra a rendezvények szervezőitől, hogy biztonsági kérdésekben együttműködnek a rendőrséggel.

A főkapitány beszámolt róla: jelentős fejlesztéseket hajtottak végre az elmúlt hónapokban, átgondolták a taktikai eljárást, és felkészítették az állományt. “Rendelkezünk megfelelő felkészültséggel és erővel ahhoz, hogy ha egyesek meg kívánják zavarni mások békés megemlékezését, akkor törvényesen, de kellő határozottsággal legyünk képesek az ilyen eseteket rendezni” – jelentette ki.

Hímzéssel készül a rendőrség március 15-re

A főkapitány reméli, hogy nem lesz szükség rendőri beavatkozásra a nemzeti ünnepen. Ha mégis, akkor eközben biztosan nem fog leesni a jelvény, és a rendőrök száma is jól olvasható marad. Ugyanis a ruhákra hímzett számokat rögzítenek, és a bevetési egységek sisakján hátul is olvasható lesz minden rendőr száma.

Egyszerre lesznek visszatartó erő és bizonyíték azok a felvételek, amelyeket egy külön dokumentációs csoport készít majd az intézkedések során. Ez a főkapitány szerint visszatartó hatású lesz a rendbontókkal és a rendőri túlkapásokkal szemben is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik