Belföld

Vádat emeltek a Greenpeace-aktivisták ellen

Elhagyták az országot azok a külföldi Greenpeace-aktivisták, akik csütörtökön a Lánchídról leereszkedve a klímaváltozás megfékezését követelték – nyilatkozta Mózes Szabina, a zöldszervezet sajtószóvivője.

Az akcióban részt vevő huszonkét aktivista kihallgatása csütörtökön későn este fejeződött be a rendőrségen, ezt követően elengedték őket. Azok ellen, akik leereszkedtek a hídon, „a vízi és a légi forgalom veszélyeztetése miatt” vádemelési javaslatot tett a rendőrség.

A többi 14 aktivista 50-100 ezer forintos pénzbüntetést kapott, amelyet a Greenpeace kifizet majd. Az akcióban részt vevő németek, osztrákok, szlovákok és románok pénteken délelőtt elhagyták Magyarországot – közölte a sajtószóvivő.



Vádat emeltek a Greenpeace-aktivisták ellen 1

A demonstráció során több Greenpeace-aktivista ereszkedett le köteleken (fotó: MTI)



Bálint Gabriella, a BRFK sajtóügyletese az MTI-nek megerősítette, hogy 14 ember ellen a gyülekezési joggal való visszaélés miatt indított szabálysértési eljárást az I. kerületi rendőrkapitányság. A hídról leereszkedők ellen a víziközlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt indítottak eljárást, ők szabadlábon védekezhetnek, ez a külföldiek esetén azt jelenti, hogy elhagyhatják az országot, de ez nem akadálya a velük szembeni eljárás lefolytatásának.


Az MTI kérdésére a sajtóügyeletes kiemelte: az ügyet nem gyorsított eljárás keretében vizsgálják, a rendőrségnek hatvan nap áll rendelkezésre, hogy lezárja az ügyet.


A környezetvédő szervezet aktivistái csütörtökön a Lánchídon, a Duna fölé kifeszített óriási transzparenssel tartottak be nem jelentett akciót a klímaváltozás megfékezését követelve. A rendőrség az akció idejére lezárta a hidat, amelyen csak néhány óra elteltével indult meg ismét a forgalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik