Belföld

Hibásan szabják ki a vizitdíjat

Eddig többtucat panasz érkezett az Egészségbiztosítási Felügyelethez a vizitdíjjal kapcsolatban, legtöbben azt sérelmezték, hogy ingyenes vizsgálatnál is elkérték a 300 forintot. A FigyelőNet olvasói is panaszkodtak, hogy többet kért el a doktor, mint amennyit kellett volna.

Három héttel a vizitdíj bevezetése után egyre több panasz érkezik a betegektől, hogy az orvosok nem a törvény által előírtak szerint szedik a vizitdíjat. A FigyelőNet egyik olvasója például arról számolt be, hogy a vizitdíjmentes méhnyakrákszűrés után is elkérte tőle az intézmény a 300 forintot azzal az indokkal, hogy a vizsgálat nem vizitdíj-, hanem beutalómentes lett. Egy másik olvasónktól pedig ezer forintot kért el az orvos, amiért házhoz ment. A törvény szerint azonban 600 forintba kerül a vizitdíj akkor, ha a beteg kéri, hogy a háziorvos az otthonában vizsgálja meg.

Eddig mintegy 20 eljárást indítottunk, ennek felét a vizitdíj jogtalan beszedése miatt – mondta a FigyelőNetnek az Egészségbiztosítási Felügyelet elnöke. Kovácsy Zsombor hozzátette: a szám növekedni fog, mivel a vizitdíjjal kapcsolatos bejelentések zömét még nem tudták feldolgozni. A felügyeletet február 9-e óta egyébként 140-en keresték fel, a panaszok mellett sokan a változó egészségügyi rendszerről tettek fel kérdéseket.

Mindent a vizitdíjról

A vizitdíj alkalmanként 300 forintba kerül a háziorvosnál és a szakrendelőkben akkor, ha a páciens nem tér el a kijelölt betegúttól. 600 forintba kerül a vizitdíj akkor, ha a beteg kéri, hogy a háziorvos az otthonában vizsgálja meg (a sürgősségi-ügyeleti ellátás után nem), ha nem ahhoz a háziorvoshoz megy, akihez be van jelentve, ha nem ahhoz a szakorvoshoz megy, ahova háziorvosa beutalta, vagy beutaló nélkül vesz igénybe beutalóköteles rendelést. 1000 forintba kerül viszont a vizitdíj annak, aki ügyeleti ellátást vesz igénybe, de az igénybevételt nem indokolja sürgős szükség.

Kivételek

Nem kell vizitdíjat fizetni a 18 éven aluliaknak, a hajléktalanoknak, a tartós orvosi kezelésre szorulóknak (rosszindulatú daganatos kezelés, vesedialízis, cukorbetegség, veleszületett vérzékenység, HIV- és AIDS-fertőzések kezelése, szerv- és szövetátültetésre várók, szerv- és szövetátültetésen átesettek gondozása). Nem kell fizetni a terhesgondozás, a szülés, a gyermekágyas anya gondozása után, az onkológiai méhnyakszűrés, emlőszűrés, prosztataszűrés, gyomor-bélrendszeri eredetű vérzés szűrése után. Szintén nem kell fizetni a sürgősségi ellátások után, a járványügyi ellátásért és a pszichiátriai betegek azonnali intézeti gyógykezelést szükségessé tevő közvetlen veszélyeztető magatartása esetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik