Belföld

A Fidesz visszautasítja Gyurcsány szavait

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja közleményben utasította vissza, hogy a miniszterelnök antiszemitizmussal vádolta meg a pártot a The Times hasábjain.

A nyilatkozat szerint a Fidesz európai parlamenti képviselői megdöbbenéssel fogadták, és kategorikusan visszautasítják Gyurcsány Ferenc miniszterelnök állításait. „Gyurcsány az interjúban antiszemitizmussal vádolja a Fideszt, és egyben azt állítja, hogy Magyarországon komoly veszélyt jelent a növekvő zsidóellenesség.


Ezzel szemben a valóság az, hogy a Fidesz politikusai tetteikben úgy is, mint nyilatkozataikban mindig, ismételten és határozottan kiálltak a demokrácia mellett és minden szélsőség, így az antiszemitizmus ellen is.” – írják.

A Fidesz úgy véli, a kormányfő az antiszemitizmus vádjával próbálja lejáratni politikai ellenfeleit, és elterelni a figyelmet az általa vezetett kormány kudarcairól és hitelvesztéséről, amivel ismét „tanúbizonyságát adta politikai és erkölcsi gátlástalanságának”.

A The Times pénteki számában megjelent interjúban többek között szó esett a Fidesz-gyűléseken is fel-feltűnő árpádsávos lobogó körüli vitákról. Ennek kapcsán Gyurcsány Ferenc azt mondta: az ország demokratikus többsége számára ez a zászló a magyar nemzetiszocialisták jelképe, amely alatt több százezer zsidót hurcoltak Auschwitzba.


Az emberek többsége számára ez a zászló azt jelenti, hogy “a Fidesz érdekközösséget vállal a szélsőjobboldali antiszemita erőkkel … nem akarnak tőlük elhatárolódni”. Soha nem volt annyi antiszemita megjegyzés, mint mostanában – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik