Belföld

Gyurcsány: nem neoliberális politikát folytatunk

Az MSZP modern baloldali politikát folytat, de nem neoliberálisat - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP új elnöke hétfő reggel a Magyar Televízióban. A Nap-kelte című műsorban visszautasította a Morvai-jelentést, mondván annak szerzője "erőteljes antiszemita megjegyzéseket tesz".

A miniszterelnök kérdésre válaszolva egyetértett Alfred Gusenbauer osztrák kancellárnak az MSZP hétvégi kongresszusán elmondott beszédével, miszerint a neoliberalizmus nem felel meg az emberek igényeinek Európában, és az új baloldali politika alapja a gazdasági versenyképesség, ehhez pedig az oktatásba, a tudományba kell befektetni.


Nem osztja Szili véleményét


Arra a kérdésre, miért nem ért egyet Szili Katalin házelnökkel, aki ugyanazt mondja, Gyurcsány Ferenc közölte: azért nem ért egyet, mert azt úgy szokták érteni, hogy az MSZP neoliberális gazdaságpolitikát folytat, ami teljes képtelenség. A pártelnök szerint az MSZP modern, baloldali politikát folytat, nagyon jelentős erőforrásokat mozgósít arra, hogy együtt tartsa az országot.

Mint mondta, ezen politika szerint nem az a legfontosabb, hogy a teljesítménnyel alá nem támasztott, egyszerű pénzbeli szociális juttatásokkal próbálják meg kiegyensúlyozni a különbségeket, hanem célzottan, a lemaradóknak “megfogják a kezét”, az élen haladót bátorítják, illetve az oktatásba, kutatásba fektetnek be.


Szili Katalin pénteken a Népszavában közölt cikkében azt írta: új politikára van szükség, értékelvű kormányzásra, amely alapján a baloldal a magyar társadalom többségének bizalmát visszanyerheti.

Visszautasította a Morvai-jelentést

A Morvai Krisztina által vezetett, az őszi eseményeket vizsgáló jogászbizottság megállapításait visszautasította Gyurcsány Ferenc hétfőn reggel a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. A jelentés a miniszterelnököt nevezte meg az események fő felelősének. Gyurcsány Ferenc szerint nem mondható függetlennek az a jelentés, amelynek szerzője nem is titkoltan “erőteljes antiszemita megjegyzéseket tesz”, és akinek az elmúlt hónapokban csak indulattól és haragtól sugárzó megjegyzései voltak a kormánnyal szemben.

“Mindig ugyanazt mondom a rendőri vezetőknek (…), azt, hogy valamennyi, a törvényekben biztosított eszközzel a leghatározottabban és törvényesen lépjenek fel a közrend megóvása érdekében” – fogalmazott, hozzátéve: ez a miniszterelnök által egyedül mondható mondat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik