Belföld

Feloszlatja magát a hevesi közgyűlés

Feloszlatja önmagát a hevesi megyegyűlés a működőképesség mielőbbi helyreállítása érdekében – jelentette be közös sajtótájékoztatón csütörtökön Gyöngyösön a testület polgári, illetve szocialista frakciójának vezetője.

A megállapodás szerint az önfeloszlatásról szóló határozatot, a megye költségvetésének elfogadását követően, várhatóan március 9-én hozza meg a testület április 2-i hatállyal. Ezt követően 72 napon belül kell sort keríteni az új választásokra. Az egyezség a költségvetés elfogadásán túl, tartalmazza három, az átmeneti időszak törvényes működését biztosító, a döntéselőkészítést végző munkacsoport felállítását – derült ki a sajtótájékoztatón.

Minderre azt követően került, hogy az október 1-jei önkormányzati választásokon egyaránt 20-20 mandátumot szerzett az MSZP, illetve a Fidesz és szövetségesei. Mivel azóta sem sikerült a feleknek megállapodniuk a testület vezetéséről és a tisztségviselőkről, a közigazgatási hivatal, az önkormányzat jogszabálysértő működése miatt kezdeményezte a megyegyűlés feloszlatását. Ezt egy hosszú procedúra végén az Országgyűlés hivatott kimondani. Az önfeloszlatásról szóló megállapodással ezt előzték meg az ellenérdekelt felek.

Október 20-án Heves megyében létrejött az új többség, hiszen a Fidesz és szövetségesei 940-nel több voksot szereztek, mint a szocialisták. A Fidesz ebben a helyzetben tartott igényt a testület irányítására – ismételte meg az eddig is hangoztatott érvet Tatár László a polgári frakció vezetője. Hozzátette: ebben a helyzetben számos forrástól eshet el a megye, ezért a politikai bölcsesség jegyében kötötték meg a megállapodást.

Sós Tamás, a szocialista képviselőcsoport vezetője, a testület korábbi elnöke azt hangsúlyozta, hogy az egyezség aláírásakor a megye által fenntartott 41 intézmény 4300 dolgozójának érdekeit tartották szem előtt. Ugyanis költségvetés hiányában, április 15-e után ellehetetlenült volna az intézmények működtetése.

A szocialisták arra hivatkozva tartottak igényt a testület irányítására, hogy miközben a Fidesz egy ötpárti szövetség keretében, addig ők egyedül szereztek 20 mandátumot, vagyis az MSZP a közgyűlés legnagyobb pártja.

A választás, a számítások szerint 40-50 millió forintba kerül, amelyet az önfeloszlatás nyomán a megye költségvetéséből fedeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik