Belföld

Csak egy képviselő volt ott minden szavazáson

Egyetlen olyan képviselő van a 386 közül, aki a parlament őszi ülésszakának összes szavazásán részt vett – derül ki az Országgyűlés szavazási adataiból.

Rózsa Endre – aki az MSZP-frakció tagja – mind az 1432 szavazáson ott volt, és gombot is nyomott. Arányaiban az MSZP képviselőcsoportjából hiányoztak a legkevesebben: a 190 szocialista közül 133 képviselő ott volt a szavazások több mint 95 százalékán. Az MSZP képviselőcsoportjának legnagyobb hiányzója Páva Zoltán, aki a szavazások 40 százalékán vett csak részt, őt követi Perjési Klára, aki a voksolások mintegy 53 százalékán volt ott. (Toller László a betegsége miatt nem volt jelen az őszi ülésszakon.) Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 78, Hiller István pártelnök közel 91, Lendvai Ildikó frakcióvezető pedig több mint 97 százalékot teljesített.

A Fidesz képviselői közül Horváth Zsolt (Veszprém) vett részt a legtöbb szavazáson, aki ugyan az őszi ülésszak kezdete után csatlakozott a frakcióhoz, de attól kezdve csak 17 voksolásról hiányzott, ami majdnem 99 százalékos részvétel. A 141 fős frakcióból 24 képviselő van, aki a szavazások több mint 95 százalékán ott volt az őszi ülésszakon. Orbán Viktor pártelnök 458 alkalommal nem nyomott gombot, vagyis a szavazások 68 százalékán vett részt.

Az Országgyűlés adatai szerint az SZDSZ képviselőcsoportjából Kis Zoltán voksolt a legtöbbször, 1390 szavazáson volt ott, ami 97 százalékot jelent. A húszfős frakcióból rajta kívül ketten teljesítettek 95 százalék felett: Hankó Faragó Miklós és Kovács Kálmán. A szabad demokraták közül a legtöbbet Gulyás József hiányzott, 427 alkalommal igazoltan, 458-szor pedig előre nem bejelentetten maradt távol a szavazásoktól, ez 38 százalékos részvétel. Kuncze Gábor pártelnök a voksolások 75,5 százalékán vett részt. Fodor Gábor, az egyik elnökjelölt több mint 90 százalékot, Kóka János, a másik elnökjelölt pedig majdnem 83 százalékot teljesített.

A KDNP-frakció legaktívabb szavazója Puskás Tivadar, aki csak 14 szavazáson nem volt ott, így 99 százaléka van. A 23 tagú képviselőcsoportból még hárman voltak ott a szavazások több mint 95 százalékán: Básthy Tamás, Lukács Tamás és Nagy Kálmán. A frakcióból a legtöbbet Simicskó István hiányzott: a voksolások több mint 52 százalékán nem vett részt, de ezt mindig előre bejelentette. Semjén Zsolt pártelnök teljesítménye 78 százalékos volt az őszi ülésszakon.

Az MDF-képviselők közül Boross Péter nyomott gombot a legtöbbször, a szavazások 91 százalékán ott volt. A frakció egyetlen tagja sem teljesített 95 százalékos részvétel felett. A legtöbbet Dávid Ibolya pártelnök maradt távol a szavazástól – az összes frakció adatainak figyelembevételével is –, a voksolások kevesebb mint 30 százalékán volt jelen. Az Országgyűlés adatai alapján az 1432 szavazásból 152 alkalommal előre bejelentette, 852-szer viszont nem, hogy nem vesz részt a voksoláson. Hasonló hiányzási adatai vannak Almássy Kornélnak is, akinek 35 százalékos a teljesítménye, de többségében előre jelezte a távolmaradását. Herényi Károly frakcióvezető a szavazások 74 százalékán nyomott gombot.

Az MDF-frakcióban sem volt olyan képviselő, aki ott volt a szavazások több mint 95 százalékán. Az egyetlen független képviselő, Gyenesei István szavazási teljesítménye majdnem 86 százalékos volt az őszi ülésszak alatt.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.