Belföld

Csak egy képviselő volt ott minden szavazáson

Egyetlen olyan képviselő van a 386 közül, aki a parlament őszi ülésszakának összes szavazásán részt vett – derül ki az Országgyűlés szavazási adataiból.

Rózsa Endre – aki az MSZP-frakció tagja – mind az 1432 szavazáson ott volt, és gombot is nyomott. Arányaiban az MSZP képviselőcsoportjából hiányoztak a legkevesebben: a 190 szocialista közül 133 képviselő ott volt a szavazások több mint 95 százalékán. Az MSZP képviselőcsoportjának legnagyobb hiányzója Páva Zoltán, aki a szavazások 40 százalékán vett csak részt, őt követi Perjési Klára, aki a voksolások mintegy 53 százalékán volt ott. (Toller László a betegsége miatt nem volt jelen az őszi ülésszakon.) Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 78, Hiller István pártelnök közel 91, Lendvai Ildikó frakcióvezető pedig több mint 97 százalékot teljesített.

A Fidesz képviselői közül Horváth Zsolt (Veszprém) vett részt a legtöbb szavazáson, aki ugyan az őszi ülésszak kezdete után csatlakozott a frakcióhoz, de attól kezdve csak 17 voksolásról hiányzott, ami majdnem 99 százalékos részvétel. A 141 fős frakcióból 24 képviselő van, aki a szavazások több mint 95 százalékán ott volt az őszi ülésszakon. Orbán Viktor pártelnök 458 alkalommal nem nyomott gombot, vagyis a szavazások 68 százalékán vett részt.

Az Országgyűlés adatai szerint az SZDSZ képviselőcsoportjából Kis Zoltán voksolt a legtöbbször, 1390 szavazáson volt ott, ami 97 százalékot jelent. A húszfős frakcióból rajta kívül ketten teljesítettek 95 százalék felett: Hankó Faragó Miklós és Kovács Kálmán. A szabad demokraták közül a legtöbbet Gulyás József hiányzott, 427 alkalommal igazoltan, 458-szor pedig előre nem bejelentetten maradt távol a szavazásoktól, ez 38 százalékos részvétel. Kuncze Gábor pártelnök a voksolások 75,5 százalékán vett részt. Fodor Gábor, az egyik elnökjelölt több mint 90 százalékot, Kóka János, a másik elnökjelölt pedig majdnem 83 százalékot teljesített.

A KDNP-frakció legaktívabb szavazója Puskás Tivadar, aki csak 14 szavazáson nem volt ott, így 99 százaléka van. A 23 tagú képviselőcsoportból még hárman voltak ott a szavazások több mint 95 százalékán: Básthy Tamás, Lukács Tamás és Nagy Kálmán. A frakcióból a legtöbbet Simicskó István hiányzott: a voksolások több mint 52 százalékán nem vett részt, de ezt mindig előre bejelentette. Semjén Zsolt pártelnök teljesítménye 78 százalékos volt az őszi ülésszakon.

Az MDF-képviselők közül Boross Péter nyomott gombot a legtöbbször, a szavazások 91 százalékán ott volt. A frakció egyetlen tagja sem teljesített 95 százalékos részvétel felett. A legtöbbet Dávid Ibolya pártelnök maradt távol a szavazástól – az összes frakció adatainak figyelembevételével is –, a voksolások kevesebb mint 30 százalékán volt jelen. Az Országgyűlés adatai alapján az 1432 szavazásból 152 alkalommal előre bejelentette, 852-szer viszont nem, hogy nem vesz részt a voksoláson. Hasonló hiányzási adatai vannak Almássy Kornélnak is, akinek 35 százalékos a teljesítménye, de többségében előre jelezte a távolmaradását. Herényi Károly frakcióvezető a szavazások 74 százalékán nyomott gombot.

Az MDF-frakcióban sem volt olyan képviselő, aki ott volt a szavazások több mint 95 százalékán. Az egyetlen független képviselő, Gyenesei István szavazási teljesítménye majdnem 86 százalékos volt az őszi ülésszak alatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik