Belföld

Mégis van program az ázsiai betelepülők segítésére

Egyes munkaerő-piaci szektorokba a kormány bátorítaná a migrációt, s erre kidolgozott programmal is rendelkezik – derül ki az Index birtokába jutott dokumentumokból.

Semjén Zsolt a parlament keddi vitanapján azt állította, hogy a kormány ázsiaiak millióinak magyarországi importját tervezi. A KDNP-elnök bemutatott egy tíz évig nem nyilvános tanulmányt, amely „A kormány migrációs stratégiája” címet viselte. A kormányoldal először cáfolta, hogy létezik ilyen tervezet, majd kiderült, hogy a 2004-es nemzeti biztonsági stratégia részeként az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) migrációs főosztálya mégis készített ilyet.

Az Index birtokába került szövegrészek szerint a tervezet több helyen valóban magyar áttelepítési terveket említ: “…az ázsiai migránsok különösen fontos szerepet kaphatnak a jövőben. Erre a ma is megfigyelhető folyamatra/jelenségre – a benne rejlő lehetőségek kiaknázásának céljából – indokolt ráerősíteni azzal, hogy egyes munkaerő-piaci szektorokban, és egyes személyi kör részére (pl. önfoglalkoztatók, kulcsszemélyzet) külön programokkal segítjük az ázsiai migránsok bevándorlását Magyarországra” – áll a szöveg 26. oldalán. Két oldallal később pedig leszögezi: „Meg kell teremteni az áttelepítési programok beindításához és működtetéséhez szükséges, a menekültügyi szabályozás tárgykörébe tartozó jogszabályi feltételeket.”

Egy későbbi szövegrészletből pedig kiderül az is, hogy a betelepítéshez EU-s pénzeket is felhasználhat az ország. A részletekből azonban kiderül az is, hogy a tanulmány – bár nem zárja ki, hogy a „külföldiek létszáma megtízszereződhet, arányuk pedig akár 10 százalék fölé emelkedhet” – elsősorban egyes, a magyar munkaerőpiac számára fontos csoportok, főként menekültek betelepülésének támogatásával kalkulál, nem pedig milliós tömegek importjával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik