Belföld

Utcanevet vehetünk magunknak

Ivád képviselő-testülete úgy határozott, hogy nyolc utcájának meglepő módon ad új nevet: nyílt pályázaton jó pénzért eladja a névadás jogát.

A legolcsóbb utcát 24, a legdrágábbat 60 millió forintért nevezhetjük el – ahogy az ivádi honlap fogalmaz – ősünkről, ismerősünkről, rokonunkról, barátunkról vagy akár saját magunkról. A képviselőtestület a jelentkezők pályázatait érkezési sorrendben bírálja el. Az ivádiaknak egy kikötése van: „a névadó kiemelkedő személy legyen”. Arról azonban nem szól a felhívás, hogy ez utóbbi vagy a befizetett összeg lesz-e az elbírálásnál a meghatározó. Az utcanévre az egyik internetes kereskedőportálon is licitálhatunk.

Pozitív döntés esetén a pályázónak két héten belül a megfelelő összeget át kell utalnia a település számlájára, majd az azt követő héten (vagy egyeztetés esetén konkrét időpontban) a névváltoztatás megtörténik. Ivád község ezután vállalja, hogy az utca neve 300 évig biztosan nem fog megváltozni.

A magyarországi jogszabályok szerint utca csak nem élő személyről nevezhető el, de már most biztosíthatjuk magunknak vagy élő ismerőseinknek a halhatatlanságot – ígérik az Ivádiak. Ha ugyanis a névadó élő személy, az utcatáblákat csak az illető halála után cserélik le.

A Heves megyei község a befolyt összegből szeretné a szennyvízhálózatot megépíteni, a közvilágítást korszerűsíteni, az óvodát és a közösségi házat felújítani, ezen felül e forrásból tervezik a parkosítást, a vízelvezető árkok rendbetételét, valamint az útaszfaltozásokat. Az ivádiak szeretnék továbbá a szinte teljesen eltűnt avar kori földvárt turisták számára látogathatóvá tenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik