Belföld

Batthyány Lajosra emlékeztek

Batthyány Lajosra, az első felelős magyar kormány miniszterelnökére emlékeztek a mártír kormányfő születésének 200. évfordulóján szombaton, a fővárosi Fiumei úti sírkertben.

A Batthyány mauzóleumnál tartott rendezvényen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elmondta: “az elsőknek a legnehezebb a dolguk, Batthyány is megküzdött ezzel. Az elsők, a reformerek tapossák ki az ösvényt, ők mutatják az utat”. Józan, kompromisszumkész, de határozott politikát kell folytatni – szögezte le a kormányfő, utalva arra, hogy az országnak az 1848-as szabadságharc után reformokra volt szüksége, és jelenleg is reformok előtt áll.

Batthyány demokrataként az átalakulás reformját csak parlamenti többsége által támogatott törvények útján, egy elkötelezett kormánnyal a háta mögött tudta elképzelni – emlékeztetett Gyurcsány Ferenc. A fejlődéshez ma nem kell polgári forradalom, a nemzeti érdek érvényesítéséhez nem kell szabadságharc, “csak” változások, reformok, mélyreható és gyökeres átalakulás – vélekedett.

Hozzátette ugyanakkor, hogy ehhez nem külső ellenséggel kell hadakozni, hanem “a tegnapi reflexekkel kell leszámolni”. Vállalni kell a szembenézést az állami működés visszásságaival, az igazságtalanságokkal, a kihívásokkal és “saját gyarlóságainkkal” – mondta.

Hasonlóságok

Batthyány Lajos politikájának több elemét felidézve érdekes párhuzamra lehetőséget adó alapnak nevezte, hogy az első magyar miniszterelnök hadügyi, közigazgatási önkormányzati és adóreformot kezdeményezett 1848-ban. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a politikus születésének 200. évfordulója a reformok és reformerek éve lehet.

Katona Tamás történész, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja beszédében azt hangsúlyozta, hogy Batthyány a kormányfői posztra méltó, komoly államférfi volt. Kiemelte: az egykori kormányfő egyesíteni tudta a nagyon különböző, “extraklasszis” politikusokat: Deákot és Eötvöst, Kossuthot és Széchenyit. A politikus legnagyobb érdemei között a honvédség megalakítását és a jobbágyfelszabadítást említette.

A Batthyány-emlékév nyitányaként megrendezett eseményen az emlékműnél koszorút helyezett el mások mellett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Mandur László, az Országgyűlés alelnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke, Boross Péter volt miniszterelnök, valamint a Fidesz és az SZDSZ képviselői. Az eseményen csak a meghívottak és a sajtó képviselői vehettek részt, a körbekerített mauzóleumtól távolabb néhány szemlélődő gyűlt össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik