Belföld

A legrosszabbkor jött az iskolalista

A nemrég kiszivárogtatott fővárosi iskolalista a lehető legrosszabb időben érte a javaslat szerint bezárandó szakközépiskolákat. Az igazgatók kevesebb jelentkezőre számítanak, sőt már kiiratkozásra is volt példa. Többen tudatos tönkretételről, mások épületspekulációról beszélnek a szerintük megalapozatlan terv hátterében.

A Fidesz is javaslatot készít

A Fidesz is javaslatot tesz arra, hogy hogyan kellene egyszerűsíteni a szakképzés rendszerét, ugyanis az oktatási bizottság által javasolt tervekkel nem értenek egyet. Tarlós István szerint ugyanis ésszerűtlen és jogszabályokat sértő az az eljárás, ahogyan a fővárosi közgyűlés döntene 21 budapesti szakközépiskola sorsáról. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője egyébként csütörtök reggel találkozott a bezárásra ítélt iskolák igazgatóival. Az egyeztetés után a pedagógusok elmondták: ezzel legalább megindulhat a megszüntetés veszélyével fenyegetett intézmények közötti kommunikáció.

A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott 95 szakképző iskolából 14-et szeretnének – egy oktatási bizottság által kidolgozott javaslat szerint – jogutóddal megszüntetni. Ez azt jelentené, hogy az intézményeket bezárnák ugyan, ám az egyes képzési formákba – gimnázium, szakképzés – járó tanulókat automatikusan átvennék az erre kijelölt intézmények. Az indoklás szerint túl sok az intézmény és szétaprózott az oktatás, ráadásul sok hely nincs feltöltve. A javaslatról ugyan még nincs döntés, a hír azonban az érintett iskolaigazgatók szerint a lehető legrosszabbkor szivárgott ki, hiszen február 15-ig kell beadni a jelentkezési lapokat, így félő, többen eltántorodnak attól, hogy ezeket az intézményeket támogassák.

Több iskola honlapján tájékoztatja az érdeklődő leendő diákokat és szülőket, hogy az iskola küzd a fennmaradásért, ezért jelentkezésükkel is támogassák őket. Igaz, rendszerint azt is megjegyzik, hogy mivel még nincs döntés, más intézményt is jelöljenek meg a jelentkezéskor.

Kétségbeesés és kiiratkozás

A FigyelőNet által megkeresett középiskolák igazgatói közül mindenki arról számolt be, hogy a szülők izgatottan telefonálnak, érdeklődnek. “Két gyereket már kiírattak a napokban, azóta nem volt erre példa, de ennek a veszélye továbbra is fennáll” – mondta lapunknak a Batthyány-Strattmann László Szakképző Iskola és Gimnázium igazgatója, Fölk Zsuzsanna. Az Irinyi János Környezetvédelmi és Vegyészeti Szakképző Iskola igazgatója is arra panaszkodott, hogy bár onnan nem viszik el a gyerekeket, de rengeteg aggódó telefont kapnak. „Igyekszem megnyugtatni a szülőket, hogy ha az épület nem is itt lesz, mert az kell a fővárosnak, az iskola, a diákok és a tantestület még együtt maradhat. Ezért harcolunk” – mondta dr. Balla Pálné a FigyelőNetnek. Hozzátette: biztos kevesebben fognak jelentkezni, de véleménye szerint aki jó vegyészeti iskolát akar, nem íratja majd máshová a gyermekét.

Tudatos kiszivárogtatás?

A Hajnik Károly Közgazdasági Szakközépiskola és az Eötvös Loránd Szakközépiskola és Szakiskola igazgatóhelyettese is úgy számol, az eredeti jelentkezők harmada mégsem az ő intézményüket fogja bejelölni. „Most zajlik a nyolcadikosok jelentkezése, ha a szülők meglátják a híradásokat, elbizonytalanodnak. Jobb esetben felhívnak minket, és elmondhatjuk, még nincs döntés, jelentkezzenek nyugodtan. Vagy elfogadják az információt tényként, és nem adják be ide a jelentkezést” – mondta Jankovits Istvánné. A Hajnik igazgatóhelyettese úgy véli, tudatos kiszivárogtatásról van szó, hogy ezzel tegyék tönkre az intézményeket.

Nem indokolt bezárás?

Eltűnhet egy szakma

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) az iskolabezárásokkal kapcsolatban arra hívja fel a figyelmet, hogy van olyan szakképzési forma, ami csak egy, éppen megszüntetni kívánt intézményben érhető el. A javaslat nyomán az adott egészségügyi szakma egyszerűen eltűnne – írták közleményükben. A 9 egészségügyi iskolából a tervek szerint négyet megszűntetnének.

Lapunk megkeresésére több érintett iskola is úgy nyilatkozott, nem tartják előkészítettnek és megalapozottnak a javaslatot. A Déri Miksa Szakközépiskola és Szakiskola például azt kifogásolta, hogy nem volt előzetes egyeztetés, ráadásul az indoklásokkal nem lehet egyetérteni. Az Eötvös szakközépiskola vezetője hozzátette: váratlan volt a hír, ráadásul egy olyan időpontban kapott szárnyra, ami lehetetlené teszi a törvényben biztosított szabad iskolaválasztás jogának gyakorlását, valamint megzavarja a tanév rendjét, a pedagógiai munkát. „Nem volt előzetes vizsgálat, nem tudják, hogy a budapesti szakközépiskolákban valójában milyen a helyzet, valamint a használt mutatók egy része nem reális. A gyereklétszám még csak-csak megegyezik, de a teremre vonatkozó adatok például nálunk már egyáltalán nem” – hangsúlyozta Jankovits Istvánné.

A Hajnik Károly Közgazdasági Szakközépiskola igazgatóhelyettese is ugyanezzel a kifogással élt. Véleménye szerint bürokratikus szemléletű emberek határozzák meg az adatokat, hiszen a teremszámot egyszerűen beszorozzák 35 fővel, ez pedig nem vezet helyes eredményre. „Az adatok 14 darab 35 fős teremmel számolnak, míg valójában ebből csak nyolc van, öt csoportfoglalkozásra alkalmas csak, ezen kívül pedig van négy szaktantermünk és egy modern, teljesen felszerelt tanirodánk. Ezt figyelembe véve 90 százalékos a kihasználtságunk” – véli Bíróné Kovács Mária. Az igazgatóhelyettes azért is értetlenül áll a bezárás előtt, mert beléptek a belvárosi Területi Integrációs Szakképző Központba (BeTISZK), amelynek kapcsán szóban és írásban is megígérték: 2008. április 30-ig biztosan nem szüntetik meg az intézményt. A szakképzésnek később helyet adó TISZK végül nem készült el, így egy másik, hasonló iskolába vonják őket össze, ahova viszont a diákok nagy része nem szívesen menne át. „Ezzel a 33 fős szakképzett pedagógusgárda került veszélybe” – mondta az igazgatóhelyettes.

Túl értékes épületek

Értelmetlennek tartja a leépítést a Kossuth Zsuzsa Humán Szakközépiskola és Gimnázium igazgatóhelyettese is. Gavallérné Kancsal Ágnes lapunknak elmondta, 100 százalékos a tanulói létszámuk, a csoportfeltöltöttségük ugyan nem, ám ennek megvannak a szakmai okai, például az, hogy közben többeket felvesznek egyetemre, főiskolára. Hozzátette: kilenc éve azért hozták létre az intézményt, hogy egy humán szakképző központot hozzanak létre, most pedig pont ellentétes döntés született. Az igazgatóhelyettes szerint azért döntöttek az iskola bezárása mellett, mert a fővárosnak szüksége van az épületre. Ez a gyanú merült fel egyébként a Batthyány-Strattmann iskolával kapcsolatban is.

Utóbbi igazgatója szintén nem ért egyet a tervezett bezárással.
Szakmailag nem tartja megalapozottnak a sajtóban megjelent szakképzés-fejlesztési stratégia tervezetét, mivel abban csak néhány statisztikai adat szerepel és azok sem mind pontosak.
Véleménye szerint a stratégiában feltüntetett kritériumok mindegyikének sokkal alaposabb mérlegelése lenne szükséges (többek között foglalkozni az intézmény megközelíthetőségével, felszereltségével, gazdálkodásával, és nem utolsósorban a tanulók emberi igényeivel, érdekeivel). Mindezekhez pedig sokkal hosszabb és alkalmasabb, nem a beiskolázás idejére eső időszakot kellene, kellett volna választani.

Jogokat sértene a döntés?

A Hajnik Károly Közgazdasági Szakközépiskola egyenesen tiltakozó petíciót szervez és az oktatási jogok miniszteri biztosításához, Aáry-Tamás Lajoshoz kíván fordulni, mivel a tantestület és a szülők véleménye szerint a szabad iskolaválasztás joga sérülne az integrációval. Az integrációt ők is teljesen indokolatlannak tartják, hiszen az iskolának jók a mutatói, jó és keresett szakképzést nyújt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik