Belföld

Navracsics: az új többséget kell képviselnünk

Navracsics a Heti Válasznak írt munkájában kifejti: a Fidesznek azt az új többséget kell képviselnie, akik a jelenlegi kormányzati politika elutasításával alkotnak egységet.

Az országban új többség jött létre, a társadalom többsége. Azon emberek és közösségek többsége, akik nem ideológiai vagy éppen világnézeti alapon tagolódnak csoportokba, hanem mindezt megelőzően a jelenlegi kormányzati politika elutasításával alkotnak egységet – írja a Heti Válaszban Navracsics Tibor.


A Fidesz frakcióvezetője kifejti, hogy az MSZP megtévesztéssel nyerte meg a választásokat, azon szavazók segítségével, akik vagy családi hagyományaik, személyes meggyőződésük alapján, vagy a felvázolt jövőkép miatt szavaztak Gyurcsány Ferencre. „S vannak olyanok is, akik Gyurcsány mosolygós jövőképét vonzóbbnak találták, mint a Fidesz ’radikális fordulatra van szükség, mert baj van’ típusú kampányát” – írja a politikus. Rögtön hozzá is teszi: a régi többség mára szétporladt.

Három hullámban vesztett az MSZP

„Az első hullámban – még a nyár folyamán – azok az emberek léptek hátra, akik a kampányígéretekkel ellentétes első Gyurcsány-csomag bevezetésénél már úgy gondolták, hogy becsapták őket. A második hullámban – ősszel – azok, akiket az őszödi beszéd nyílt cinizmusa, politikai ügyetlensége és durvasága riasztott el a szocialistáktól” – véli Navracsics Tibor. Hozzáteszi: végül, a régi többség lemorzsolódásának harmadik hulláma a reformok összeomlásával következett be, és tart tovább.

Új többség

„Így szűnt meg mára a régi többség, és alakult ki az új, amely rendkívül heterogén, sokszínű és elsősorban nem ideológiai-pártpolitikai jellegű csoportosulás. Ezt az új többséget jelenleg egyetlen, bár összetettségéből adódóan szinte mindennel összefüggő álláspont tartja össze: az ország jövőjéért aggódás és az az egyre erősebb és szélesebb körű meggyőződés, hogy a jelenlegi kormányzati ámokfutás nem szolgálja a válságból való kilábalás hosszú távú stratégiájának megalkotását” – fogalmaz a Fidesz frakcióvezetője.

Mint Navracsics Tibor írja, az önkormányzati választások eredményei tulajdonképpen csak hivatalossá és intézményesítetté tették a pártszimpátiák eltolódását. „Míg azonban a pártpolitikai értelemben vett új többség csak a politikailag aktív vagy legalábbis az érdekeit, álláspontját, életkörülményeit és terveit politikailag artikulálni képes és a Fidesszel nem eleve ellenséges csoportokat foglalja magában, addig a társadalom egészében kialakuló új többség már lényegesen heterogénebb közösség” – foglalja össze a politikus. Hozzáteszi: megtalálható ebben a többségben az egy évvel ezelőtti „régi kisebbséget” alkotó Fidesz-szimpatizáns éppúgy, mint a magát politikailag vagy ideológiailag nem is definiáló, de a kormány lépései miatt az elszegényedéstől félő középosztálybeli vagy éppen a sorozatos csalódásai miatt a politikának teljesen hátat fordító munkás, esetleg a reformok helyett csupán koncepciótlan kormányzati kapkodást tapasztaló nagyvárosi értelmiségi.

Óvatosságra int Navracsics

„Az ellenzék mégsem bízhatja el magát. Népszerűtlen ugyan a kormány és Gyurcsány Ferenc, a Fidesz népszerűsége kétszerese a legnagyobb kormánypárténak, ez azonban senkit se tévesszen meg. Ez az új többség ugyanis nem értelmezhető pártpolitikai dimenzióban. Ezeket az embereket nem az tartja össze, hogy a Fidesz szavazói lennének automatikusan. Őket az tartja össze, hogy – más-más okokból – elutasítják Gyurcsány Ferenc politikáját” – véli Navracsics Tibor.

A frakcióvezető szerint a Fidesz alapvető felelőssége az új többség képviselete. „A Fidesznek fel kell nőnie ehhez a feladathoz. Meg kell értenie ezt az új többséget, és felelősen kell képviselnie, még akkor is, ha közülük sokan most elképzelhetetlennek tartják, hogy valaha is a Fideszre szavazzanak. Felelős képviselet és hiteles politikai program szükséges. Hiteles program, amely megmutatja, hogy van kiút a jelenlegi válságból a szabadság és a jólét felé” – írja végül Navracsics Tibor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik