Belföld

Februárban két új alkotmánybírót választanak

Négy alkotmánybírónak jár le a mandátuma az év első felében. Közülük kettőt a Magyar Nemzet információi szerint már februárban megválaszthat az Országgyűlés, a másik két hely egyikére Lenkovics Barnabás is esélyes.

A költségvetés szerint idén több mint 60 millióval kevesebb jut a taláros testületnek, ami azt jelenti, hogy 12 szakértőtől meg kell válniuk.

Ezenfelül négy bírának is lejár a mandátuma. Közülük kettőről várhatóan a február 12-i parlamenti ülésen szavaznak majd. A jelöltek egyelőre még nem ismeretesek, a taláros testületbe való bejutáshoz ugyanis az öt parlamenti párt képviselőiből álló bizottság többségének (három fő) szavazata szükséges. A névsor ezt követően terjeszthető a parlament elé.

A Magyar Nemzet információi szerint a négy helyre eddig két biztos befutónak tűnő jelölt van: az MSZP által ajánlott Kiss László, aki jelenleg is tagja a testületnek, valamint Trócsányi László ügyvéd, korábbi brüsszeli nagykövet.

A napilap úgy tudja, a másik két üres helyre esélyes lehet Lévai Miklós büntetőjogász és Lenkovics Barnabás jelenlegi ombudsman is. Az országgyűlési biztos mandátuma ugyanis – társaival együtt – lejár 2007-ben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik